Poutní výjezd Stražisko - Jednov u Suchdole - Plumlov
17. září 2020 Články

Poutní výjezd Stražisko - Jednov u Suchdole - Plumlov

Pouť, která málem nebyla. Každým rokem zve zlínská Charita poutníky ke společné cestě. Vždy na jaře na nedelaký Svatý Hostýn a v čase přicházejícího podzimu, blízko připomínky svatého Vincence de Paul (každoročně 27. září), čeká na poutníky místo méně známé a zároveň trochu Zlínu vzdálenější. Ovšem letošní rok je v mnoha ohledech jiný. A tak díky opatřením souvisejícím s ´koronavirem´ musel být jarní výjezd zrušen. Že to téměř potká i ten plánovaný zájezd podzimní, nikdo nečekal. Díky vzrůstající obavě obyvatel před opakovaným šířením viru ještě dva dny před odjezdem nebylo úplně jasno, zda se potřebná místa v autobusu zaplní. Ale díky modlitbě pastorační asistentky (a možná i ostatních zájemců o pouť) byl plán uskutečněn. 

 
  • Stražisko (křížová cesta - čtrnáct kaplí s obrazy Josefa Vyjídáčka z roku 1854; na křížové cestě se nachází také Lurdská jeskyně; kostel sv. Andělů strážných - chráněná památka; kousek odtud bohatě řezbářsky zdobená vila Pampeliška ve stylu Dušana Jurkoviče z přelomu 19. a 20. století, letní sídlo herce Ladislava Peška, který do zdejšího krásného prostředí jezdíval o prázdninách za odpočinkem)
  • Jednov u Suchdole (kostel Navštívení Panny Marie a Mariánská zahrada se sochami Panny Marie a Jana Pavla II. slouží pro tichý odpočinek)
  • Zámek Plumlov (14:00 hodin pro zájemce komentovaná prohlídka 60 minut)
  • doprovod P. Kamil Obr, zlínský děkan a Noela Frolková, pastorační asistentka Charity Zlín, která po návratu napsala:

"A tak jsme, o sedmé hodině ranní, pod ochranou Panny Marie, vyrazili na pouť. Naše první zastávka byla v kostele sv. Václava v Ohrozimi, rodišti našeho otce děkana Kamila Obra, který nás na naší pouti doprovázel. Další místem, které jsme navštívili, byla křížová cesta v přírodě v obci Stražisko. Prošli jsme se na kopec, kde kolem kostela Andělů strážných je postaveno 14 kapliček křížové cesty a lurdská jeskyně. Po společné modlitbě křížové cesty, jsme pokračovali v cestě do kostela Navštívení Panny Marie v Jednově u Suchdolu, který je rodištěm našeho bývalého kaplana otce Michala Zahálky. Místní pan farář, otec Ondřej Horáček, nám přiblížil historii poutního místa. Po mši svaté jsme navštívili Mariánskou zahradu, místo pro modlitbu a ztišení. Pak následoval společný oběd v Plumlově a potom jsme se vydali na prohlídku zámku Plumlov. Po prohlídce následovala krátká procházka v okolí zámku a pak jsme se ještě pomodlili v kostele Povýšení sv. Kříže v Prostějově. Byli jsme moc spokojení, že s námi jel otec Kamil, který místa dobře zná a řekl nám hodně zajímavých informací a duchovně nás pozvedl. Těšíme se na příští pouť, doufáme že na jaře navštívíme opět Svatý Hostýn. Také děkuji všem odvážným poutníkům. Požehnaný čas přeje Noela Frolková" 

Kostel sv. Václava v Ohrozimi, rodišti našeho otce děkana Kamila Obra, foto Noela FrolkováStražisko, křížová cesta - čtrnáct kaplí s obrazy Josefa Vyjídáčka z roku 1854; na křížové cestě se nachází také Lurdská jeskyně, foto Noela FrolkováJednov, farní Mariánská zahrada se sochami Panny Marie a Jana Pavla II. slouží pro tichý odpočinek, foto Noela FrolkováPoutní výjezd Stražisko - Jednov u Suchdole - Plumlovfoto P. Kamila Obr

Jednov je místem setkání s Ježíšem ve svátosti smíření, v eucharistii. Jednov je místem setkání s Marií. Jednov je místem, kde se všichni setkáváme a vzdáváme úctu naší Matce. To je Jednov… Bůh je v našich srdcích, to je důležité…On k nám přichází jako milosrdný Otec, jako vzkříšený Pán, oslovuje každého „neboj se, to jsem já, vzkříšený Pán“. „Důvěřuj“.

Maria! Jak překrásné je Tvoje jméno. Jak je vznešené. Ať Tě všechno oslavuje. Ať Tě velebí slunce na modrém nebi, nebeské hvězdy, déšť a rosa, noc a den, blesky a mraky. Ať Ti zpívají každý den hory a vrchy a vše, co roste na zemi. Ať Tě velebí moře, řeky a ptáci. Ať Tě všechno oslavuje za Tvé krásné srdce, za to, že jsi nám Matkou, že jsi nám útočištěm, těšitelkou, hvězdou…

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys