#procpomahat. Jednou možná i my budeme potřebovat pomoc. A budeme za ni rádi
30. ledna 2019 Články

#procpomahat. Jednou možná i my budeme potřebovat pomoc. A budeme za ni rádi

Je tu nový rok. Za tím ´starým´ se už můžeme pouze ohlížet, jeho dveře jsou již zavřené. Jsme všichni v očekávání. Co nám letošní rok, kromě toho, že jsme zase starší, přinese, co nám dá, co prožijeme, s kým se potkáme, kdo nebo co nám dodá elán, či naopak nás tak zvaně vycucne. Ať už je člověk optimistou či negace jej válcují, jedno je jisté. Jsou mezi námi ti, kteří se bez podpory druhých neobejdou.  #procpomahat "Jsou lidé, kteří to potřebují. A můžeme to být i my," říká paní Hana

... paní Hana Božková, pracovnice přímé péče Charitní pečovatelské služby Zlín, která pracuje ve zlínské Charitě od 21.8.2006, v rozhovoru s Pavlou Romaňákovou.

Paní Hanko vždy, když Vás potkám, máte úsměv na tváři ...

Přestože se cítím unavená, vím, že má práce má obrovský smysl. To mne vždycky namotivuje. Pak se to usmívá samo.

Tušila jste, do čeho jdete, když jste se rozhodla nastoupit do zlínské Charity?

To jsem neměla vůbec ponětí, co tato práce obnáší a jak je potřebná.

Když jste neměla povědomí o práci, dá se říci, co bylo impulzem k tomu, stát se chariťačkou?

Ne, to úplně ne. I když podstatné pro mne bylo, že šlo o práci na ranní směnu, měla jsem malé děti. Přišla jsem po mateřské dovolené na základě inzerátu a informací známé, která tady pracovala. Nastoupila jsem do činnosti tenkrát nazvané ´rozvoz obědů´ a postupně jsem do všeho pronikala.

Zlínské Charitě jste se upsala v roce 2006. Děti tedy již odrostly, nenapadlo Vás učinit profesní změnu?

Neměnila bych! Uvědomila jsem si, že lidé na mne čekají, že je má práce opravdu užitečná.

To je krásné. Dá se říci, co konkrétně Vás naplňuje?

To, že umím lidem pomoci, pochopit je, umím s nimi mluvit. Oni mi věří! A ta důvěra nelze získat ze dne na den.

A že těch dnů už za ta léta bylo. Ale i klientů, vzpomene si někdy na ty první?

Jedna klientka mi dala kapesníček s douškou, která mi vehnala slzy do očí a moc mi pomohla v době, kdy jsem měla opravdu těžké období. A to jsem si myslela, že nikdo nic nevidí a nepozná.

Vnímáte, že by se za ta léta nějak změnili ti, kterým je pečovatelská služba poskytována?

Spíše ne. Nemoc přináší svá úskalí, ale ve své podstatě jsou lidé stejní.

A co podmínky pro práci. Také jsou beze změn?

Podmínky pro mou práci jsou dobré. Co bych ale potřebovala, je nové, spíše spolehlivé auto. Pracujeme v terénu, takže jsme celý den na cestách. Zázemí máme krásně upravené, jsem spokojená. Kolektiv se točí, zdravé jádro zůstává. Naštěstí. A tak se můžeme spolehnout jedna na druhou.

Vkročili jsme do nového roku. Co byste popřála všem …

Bez ohledu na období přeju pevné zdraví, kopu štěstí. A aby každý z nás i v nepříznivé životní situaci udržel v sobě sílu nést srdce na dlani.

Shrnete, prosím, #procpomahat. Není lepší si říci: „Kašli na pomoc"?

Proč pomáhat? Protože jsou lidé, kteří to potřebují a za chvilku to můžeme být my.

Děkuji Vám za setkání i Váš úsměv a přeji vše dobré jak v osobním, tak i pracovním životě.

Dotace na provoz Charitní pečovatelské služby Zlín v roce 2019 poskytnul Zlínský kraj z programu zajištění dostupnosti Sociálních služeb na území Zlínského kraje pro rok 2019, statutární město Zlín a dárci.

Ing. Pavla Romaňáková
projektová manažerka