Psaní od srdce. Napište dopis seniorům, třeba těm ze zlínské Charity
26. dubna 2024 Články

Psaní od srdce. Napište dopis seniorům, třeba těm ze zlínské Charity

(24.4.2023, aktualizováno) "Pošlete psaní od srdce seniorům, kteří už si s nikým nedopisují," vyzývá veřejnost Diakonice ČCE, která je, spolu s TV Nova, pořadatelem nově spuštěného projektu. A jak s tím souvisí zlínská Charita? Je jednou z několika desítek organizací, kde senioři od dnešního dne až do 12. května 2024 dopis vyhlížejí.

O projektu
(zdroj Diakonice CČE)

Smyslem projektu Psaní od srdce je přinášet radost seniorům a přispívat k odstraňování bariér mezi lidmi i generacemi. Chceme upozornit na to, že senioři často trpí samotou a ubývajícími sociálními kontakty, a přitom mají mnoho zkušeností a zážitků, často i aktivní zájem o své okolí. Psaní od srdce nabízí také příležitost navázat nové vztahy a zase jednou, u někoho možná poprvé v životě, poslat rukou psaný dopis.

Cílem projektu je získat v období od 26. dubna do 12. května 2024 pisatele pro několik tisíc dopisů. Dopisy poputují za pomoci pečovatelek k seniorům především v domácím prostředí, ale i do domovů pro seniory. Zapojit se může každý, kdo má chuť udělat něco hezkého pro lidi ve svém okolí. Můžete poslat jeden dopis, nebo se přihlásit k pravidelnému dopisování.

A pro ty, kteří se na psaní necítí, je tu možnost poslat finanční dar. Díky dárcům bude moci Diakonie dělat seniorům radost například terapiemi s pejsky, sázením květin nebo výlety.

Psaní od srdce propojí seniory a mladší generace. Může vytvořit i nová přátelství (tn.cz, 23.4.2023)

V Charitě Zlín bude dopis předán minimálně šesti uživatelům

Někteří uživatelé vědí, že jim možná v dohledné době obálka přijde, pro čtyři seniory to bude překvapení. "Věříme, že za dopis budou moc rádi, stejně, jako v prvním ročníku. I když by se dalo říct, že už víme, co můžeme čekat, opak je pravdou. Pisatelé budou jiní, stejně jako obsah dopisů může být zcela jiný. Tak jsme i letos znovu a opakovaně napjati, jaké prožitky nás s Psaním od srdce čekají," říká sociální pracovnice a dodává: "Je také otázkou, zda půjde o jeden kontakt, či se zrodí i něco více." Nemusí jít ale pouze o dopis. Potěší pohled, přáníčko, či krátký vzkaz nebo třeba obrázek. Je na každém pisateli, jakou formu zvolí. 

Jak na to?

Diakonie CČE provází projektem a odpovídá na otázky na webové stránce Psaní od srdce