25. dubna 2023 Články

Za dveřmi je květen. Jeho druhá neděle je svátkem všech maminek. I těch, které v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině před rokem opustily, spolu s dětmi svoji zemi, své zničené domovy, rodinu, přátele. A právě jim jsou určeny pravidelné multikulturní adaptační a integrační aktivity, které zlínská Charita realizuje, jednou v měsíci, už od podzimu loňského roku.

Hlavním cílem je podpořit ukrajinské uprchlíky, dospělé i děti, v prolínání se do většinové, místní společnosti. Kromě poskytované standardní podpory formou poradenství či materiální pomoci, jde o přispění k poznání a pochopení způsobu života v regionu.

Den matek se v Česku slaví o druhé květnové neděli

Svátek pochází z USA, kdy jej v roce 1914 prvně prezident Woodrow Wilson vyhlásil jako celonárodní svátek. A právě tento svátek byl zmiňován, spolu s Mezinárodním dnem rodiny (15.5.) při třetím letošním plánovaném setkání dospělých s dětmi v zábavním parku pro celou rodinu Galaxie Zlín. V parku, který je mimořádně atraktivní zvláště pro mladší děti. Tvrzení potvrdilo všech téměř šest desítek příchozích dětí, které byly k nezastavení. Dohlížela na ně čtyřicítka dospělých, maminek i babiček. Ty se mohly, krom povídání a sdílení radostí, ale také starostí, i tentokrát zapojit do tvoření: Srdíčka pro maminku ze Strážnického modrotisku, zavěšená na větvičce z břečťanu. Připravený polotovar ženy plnily, zapravovaly, zdobily mašličkou. S nadšením a vděčností. "Děkujeme Vám. To bylo zase tak krásné," vyjadřovaly svoji radost maminky. Paní Olga dodala: "Všechno, co pro nás připravujete, se nám líbí. Moc. Těšíme se na příště." Večer pak napsala Maria: "Upřímně vám děkuji za vaši pomoc. Děti byly šťastné." Odpoledne si dospělí mohli opět zpestřit kávou, děti pak limonádou, na které je zlínská Charita pozvala.

Srdce pro maminku ze Strážnického modrotisku

V celém velkém
širém světě
druhou žádnou
nenajdete.

Jenom jedna
je ta pravá.
Moje máma,
máma drahá.

Poděkování za vstřícnost: Strážnický modrotisk - Nositel tradice

Jde o rodinnou dílnu věnující se výrobě modrotisku více než 110 let. Provozovnu navazující na místní modrotiskařskou tradici založil Cyril Joch a na jejím chodu se v současnosti podílí pátá generace. Výrobního procesu se účastní také pracovníci rodinně nespříznění, pocházející však ze Strážnice a okolního regionu.

Produkty dílny Strážnický modrotisk vycházejí z tradice, zároveň se však přizpůsobují moderní době a současným požadavkům zákazníka. Jedná se výhradně o ruční práci s obzvláštním důrazem kladeným na kvalitu. Pracují zde s tradičními regionálními vzory i motivy navrženými výtvarníky Ústředí lidové umělecké výroby, popřípadě jinými umělci. To určuje originalitu a jedinečnost strážnického modrotisku.

Modrotisk (zdroj Strážnický modrotisk)
je tradiční textilie zhotovená speciální technologií. Vyrábí se ručně na území střední Evropy. Barvení indigem a negativní vzorování látek je rozšířené v různých částech světa, v Evropě však tato technika získala specifickou a propracovanou podobu, kterou označujeme jako modrotisk.

• Na plátno z přírodních materiálů se pomocí zvoleného prostředku (nejčastěji dřevěných forem) nanese krycí hmota zvaná pop, která chrání vzor před zabarvením.
  • Po zaschnutí a vytvrdnutí popu se látka barví v indigové lázni. Její základní složka indigo dává modrotisku charakteristickou modrou barvu.
  • Zabarvená látka se nakonec pere v slabém roztoku kyseliny sírové, tím se odstraní rezervážní hmota a objeví se doposud skrytý vzor.

Produkty

metráž – oděvy a doplňky – lidové kroje (Valašsko) – tašky a kabelky – stolní textil – ložní prádlo – dekorace do bytu – přáníčka, zápisníky …

Radost ze setkání většina přítomných neskrývala aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (10)Radost ze setkání většina přítomných neskrývala aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (10)Radost ze setkání většina přítomných neskrývala aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (10)Radost ze setkání většina přítomných neskrývala aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (10)Radost ze setkání většina přítomných neskrývala aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (10)Radost ze setkání většina přítomných neskrývala aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (10)Radost ze setkání většina přítomných neskrývala aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (10)Radost ze setkání většina přítomných neskrývala aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (10)Radost ze setkání většina přítomných neskrývala aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (10)Radost ze setkání většina přítomných neskrývala aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (10)Radost ze setkání většina přítomných neskrývala aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (10)Radost ze setkání většina přítomných neskrývala aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (10)Radost ze setkání většina přítomných neskrývala aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (10)Radost ze setkání většina přítomných neskrývala aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (10)Radost ze setkání většina přítomných neskrývala aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (10)Radost ze setkání většina přítomných neskrývala aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (10)Radost ze setkání většina přítomných neskrývala aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (10)Radost ze setkání většina přítomných neskrývala aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (10)

Odborné poradenství vyzývá: "Neváhejte oslovit ty, kteří Vám mohou ukázat správný směr."

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ