To, co ušetříme, můžeme věnovat pro druhé
26. února 2020 Články

To, co ušetříme, můžeme věnovat pro druhé

Dnešní středou začíná postní doba, která trvá 40 dní, počítá se bez nedělí. Věřícím se uděluje na čelo kříž z popela se slovy "Pamatuj, že prach jsi a v prach se obrátíš" nebo "Obraťte se a věřte evangeliu." Postní doba je pozváním k návratu do Boží náruče. Bůh nám dává sílu a možnost začít znovu a my pak odpovídáme na jeho lásku. Postem není myšleno jen odepření si jídla, ale i jiných požitků dnešní doby. A tak to, co ušetříme, můžeme věnovat pro druhé - svůj čas, trpělivost, nebo hmotnou pomoc.

Nedávno jsem byla nakupovat. Současně se mnou se v obchodě vyskytovala i mladší žena s kočárkem, ve kterém seděl malý chlapeček. Vedle ní pak šla asi osmiletá holčička. Na chlapce se paní obracela s láskou, ale k dívce se chovala velmi tvrdě. Nepostřehla jsem, jak ji dítě oslovovalo, ale žena jejím směrem používala vulgární výrazy a urážky. Bylo vidět, jak se pod pohledem této ženy cítí dítě nejistě. „Nečum a naber rohlíky,“ zavelela paní. Holčička byla tak nervózní, že nemohla ani utrhnout sáček. Po pár šťavnatých výrazech se jí to konečně podařilo a potom, když začala nabírat pečivo, dvakrát je vysypala na zem, jak se jí třásly ruce. „No, to jsi celá ty, úplně blbá a ještě nejsi schopná ani nabrat rohlíky,“ zahartusila znovu žena. Tiše jsem doufala, že to není její maminka.

A tak jsem si uvědomila, jak záleží na tom, jak si představujeme Boží pohled na nás, jestli je to láskyplný pohled Otce, nebo pohled nervózního a škodolibého staříka, který má radost, když se nám něco nepodaří. Jestli nám Jeho přítomnost dává sílu, nebo z Něj máme strach. A pak je lépe se od něj držet co nejdál.

Přeji požehnaný čas, Noela Frolková, pastorační asistentka

Modlitba

Dobrý Bože,
dnes budu označen na čele křížkem z popela.
Připomíná mi to,
že jsem prach a v prach se obrátím.

Popel je znamení pokání a toho,
že chci začít všechno dělat lépe než dosud.
Popel ukazuje, že staré shořelo.
Popelem se také dříve čistívalo nádobí.

Při udělování popelce kněz často říkává:
„Obrať se a věř evangeliu.“
Popelec mě chce vybídnout, abych opustil své staré cesty
a vydal se po těch, které mě povedou k cíli.

Řecké slovo „metanoeite“, které překládáme jako „obraťte se“,
znamená vlastně v původním významu „změnit smýšlení“.
Popeleční středa mě tedy vybízí,
abych začal jinak myslet,
abych se díval pod povrch věcí
a abych pod tímto povrchem objevoval skutečnou podstatu.

Nové smýšlení je předpokladem víry.
Ve víře nově promýšlím věci a hledím na svět novýma očima.
Prosím tě, uč mě dnes nově smýšlet,
dívat se na svět a na lidi jiným, novým pohledem a věřit,
že se v tom všem a v každém člověku setkáváš se mnou ty sám.