Díky dennímu centru mají děti z chudinské čtvrti budoucnost aneb zlínská ´tříkrálovka´ pomáhá
10. listopadu 2023 Články

Díky dennímu centru mají děti z chudinské čtvrti budoucnost aneb zlínská ´tříkrálovka´ pomáhá

Stara Zagora, Bulharsko: Pracujeme na periferii a každý den se setkáváme s chudobou, nouzí, hladovějícími dětmi a s velmi neutěšenou situací. Děti, se kterými pracujeme, se potloukají po ulicích, rodiče v mnoha případech nejsou doma, jsou ve vězení nebo v zahraničí a o výchovu se nestará nikdo anebo třeba jen babička. Malé děti se potloukají po ulicích v doprovodu svých starších sourozenců... A tak vám chci za nás všechny říci – Díky! Díky vaší podpoře a pomoci můžeme každý den vidět, jak to, co děláme, má smysl. S díky a v úctě  P. ThLic Petr Cvrkal, SDB, ředitel komunity.

Salesiánské středisko Dona Bosca, Denní centrum pro nejchudší romské chlapce a dívky, Stara Zagora, Bulharsko, podpora 2023. To je název projektu, který je jedním z realizovaných, opakujících se záměrů Tříkrálové sbírky na Zlínsku. Poskytnuté finanční prostředky jsou využity na zajištění výchovných, vzdělávacích a aktivizačních činností ve prospěch dětí a mládeže, dále na poskytnutí stravy, sociálně terapeutickou činnost, pomoc při obstarávání osobních záležitostí, zprostředkování kontaktu se společenským prostředím. 

Vážení přátelé,  
srdečně bychom vám chtěli poděkovat za vaši podporu našeho díla pro romské chlapce a dívky v Bulharsku ve Staré Zagoře, kde pracujeme s nejchudšími dětmi z romské čtvrti Lozenec. Děti navštěvují během týdne doučování a kroužky a o víkendech různá víkendová setkání. Dětem a jejich rodinám je k dispozici naše sociální pracovnice, která jim pomáhá řešit těžké životní situace a komunikaci se státem a úřady. 
 
Při letošním ohlédnutí bych vám rád nabídl dva pohledy.
První pohled je pohled zvenku.
Pracujeme na periferii a každý den se setkáváme s chudobou, nouzí, hladovějícími dětmi a s velmi neutěšenou situací. Děti, se kterými pracujeme, se potloukají po ulicích, rodiče v mnoha případech nejsou doma, jsou ve vězení nebo v zahraničí a o výchovu se nestará nikdo anebo třeba jen babička. Malé 2 – 4 leté děti se potloukají po ulicích v doprovodu svých 6 – 8 letých sourozenců. Obcházejí kontejnery, hledají něco k jídlu, dřevo na topení a nebo něco, co by šlo prodat. Čtvrť - ,,ghetto“, kam je lepší raději nechodit. 
 
Druhý pohled je zevnitř.
Romské děti navštěvují naše centrum a začínají doučování, sedí v lavicích a mají v očích hvězdičky pokaždé, když něco nového pochopí nebo když se něco nového naučí. Děti, o kterých by mnozí řekli, že nemají disciplínu ani budoucnost, docházejí každý den k nám učit se, psát domácí úkoly a navštěvují kroužky. A ty hvězdičky v očích? Jak je možné, že to ty děti baví? Protože u nás zažívají něco, co venku v jejich čtvrti nemají – tady se jim někdo věnuje. Zažívají pocit, že o ně má někdo zájem, že jsou někým a ne ničím. Když jim něco nejde, setkávají se s laskavým pochopením a trpělivostí ze strany vychovatelů, a ne s křikem a bitím (jak jsou zvyklí).
A najednou zjišťujeme, že naše děti mají spoustu darů a velká nadání. Mají velké hudební dary, rytmus v krvi, jdou jim tance. Ale také rádi kreslí a vyrábějí. Někteří se chytnou čtení a objevují poprvé v životě pohádky pro děti.  
 
Starší mládež, se kterou pracujeme, se zapojuje do animátorských kurzů, chtějí být vedoucími a pomáhat s letními tábory a kroužky a zapojovat se do naší činnosti. Kluci, o které se staráme dlouhodobě pokračují ve svém studiu – Teodosi je v 11. třídě, Pančo a Angel jsou v 8. a 9. třídě. Ostatní děti to vnímají a občas zaslechneme něco ve stylu – chtěl bych být jako Vesko a odmaturovat. A tak z dlouhodobého úsilí je nejen úspěch těchto kluků, ale stávají se i vzorem pro ostatní.  
 
Kdyby nebylo vaší podpory, možná bychom zůstali u prvního odstavce, u toho jak to vypadá v Romském Ghettu. Ale díky vaší pomoci můžeme zažívat ten druhý pohled – pohled na děti, které mají budoucnost, když mají někoho, kdo se o ně stará.  
 
Rád bych se podělil ještě o jeden zážitek. Letos jsme pořádali 7 letních táborů. Díky dobrodincům mohou jezdit i naše romské děti, pro které je takový tábor často mnohonásobným poprvé – poprvé jsou na táboře, poprvé jsou mimo svoji čtvrť nebo mimo 

A tak vám chci za nás všechny říci – Díky! Díky vaší podpoře a pomoci můžeme každý den vidět, jak to, co děláme, má smysl. Jak díky zázemí a podpoře z našich dětí rostou osobnosti, studenti a budoucí dobří občané.  
 
S díky a v úctě  

P. ThLic Petr Cvrkal, SDB,  ředitel komunity

Děti poprvé objevují hory, Bulharsko, poprvé jsou s tolika dětmi a součástí party, která je přijímá takové, jací jsou. Jedna z letošních dobrovolnic sdílela následující zážitek: Děti skákaly přes švihadlo a jedna holčička jí říká: "Teto, tady přes to se skáče divně." A tak se jí ptá, přes co skáčou v machale (romské ghetto). "No přes kabel přece.“ Jak málo občas stačí k radosti a hře – občas třeba jen elektrický kabel. 

Díky dennímu centru mají děti z chudinské čtvrti budoucnost aneb zlínská ´tříkrálovka´ pomáháDíky dennímu centru mají děti z chudinské čtvrti budoucnost aneb zlínská ´tříkrálovka´ pomáháDíky dennímu centru mají děti z chudinské čtvrti budoucnost aneb zlínská ´tříkrálovka´ pomáháDíky dennímu centru mají děti z chudinské čtvrti budoucnost aneb zlínská ´tříkrálovka´ pomáháDíky dennímu centru mají děti z chudinské čtvrti budoucnost aneb zlínská ´tříkrálovka´ pomáháDíky dennímu centru mají děti z chudinské čtvrti budoucnost aneb zlínská ´tříkrálovka´ pomáháDíky dennímu centru mají děti z chudinské čtvrti budoucnost aneb zlínská ´tříkrálovka´ pomáháDíky dennímu centru mají děti z chudinské čtvrti budoucnost aneb zlínská ´tříkrálovka´ pomáháDíky dennímu centru mají děti z chudinské čtvrti budoucnost aneb zlínská ´tříkrálovka´ pomáháDíky dennímu centru mají děti z chudinské čtvrti budoucnost aneb zlínská ´tříkrálovka´ pomáhá

Tříkrálová sbírka 2023 

Děkanát Vizovice a Zlín (část) 2.- 8.1.2023. Hlavní záměry na využití výnosu sbírky; skutečná částka určená na projekty se odvíjí od výnosu sbírky - poděkování všem, kteří umožňují naplňovat cíle, poslání a vizi Charity Zlín

Vykoledováno: 3.189.988,93 Kč, přičemž 379 skupinek králů výnos ve 4 městech a 44 obcích s pokladničkou 3.002.802 Kč, online koleda a bezhotovostní platby (VS pro ChZ) 62.200 Kč a bezhotovostní dary (DMS) 11.153 Kč; 113.933,93 Kč ostatní výnosy 
Přiděleno na projekty Charity Zlín:
 1.842.935,12 Kč (ke dni 30.04.2023)
Rozdělení výnosu: 

Ing. Pavla Romaňáková
projektová manažerka