Nemocnice Milosrdných bratří Vizovice, podpora 2023 aneb ´tříkrálovka´ pomáhá
21. září 2023 Články

Nemocnice Milosrdných bratří Vizovice, podpora 2023 aneb ´tříkrálovka´ pomáhá

Proč na tomto místě nezopakovat to, co už bylo několikrát napsáno. Nemocnice Milosrdných bratří Vizovice a Charita Zlín, potažmo Tříkrálová sbírka, k sobě už tak nějak patří. Záměr týkající se podpory na východ od Zlína sotva patnáct kilometrů vzdálené Léčebny dlouhodobě nemocných s pětašedesáti lůžky, je skutečnou stálicí. Z výnosu jmenované sbírky, konané v děkanátech Vizovice a Zlín (část), je tato podporována od roku 2004. A výše poskytnuté podpory k dnešnímu dni? Rovné 2.000.000 Kč! A vždy ve prospěch hospitalizovaných pacientů a pracovníků nemocnice: "Je to pro nás velká pomoc."

Nemocnice Milosrdných bratří ve Vizovicích byla založena paní hraběnkou z Blümegenu v roce 1781. Ta povolala řád Milosrdných bratří, aby se staral o nemocné a všechny potřebné. Řád zde sloužil do roku 1951, kdy nemocnice nuceně přešla pod Okresní nemocnici ve Zlíně a sloužila pacientům s plicním onemocněním. Svoji činnost zde obnovili Milosrdní bratři v roce 1993, o tři roky později se podařilo navrátit budovu zpět řádu. Nemocnice fungovala jako interní oddělení, po nutné restrukturalizaci lůžek je téměř pětadvacet let Léčebnou dlouhodobě nemocných s 65 lůžky. Od převzetí nemocnice řádem bylo nutno provést mnoho náročných rekonstrukčních prací, na kterých se podílela i Charita Zlín díky prostředkům získaným z Tříkrálové sbírky. Titulní fotografie archiv nemocnice

Naše nemocnice letos oslavila 30 let svého působení. Při této příležitosti jsem se zamyslela nad tím, jak dlouho nás Charita Zlín už podporuje a pomáhá nám.

Získané finance jsme použili na zakoupení různých přístrojů nebo na financování provozu. Díky této pomoci jsme koupili např. ultrazvuk, pořídili jsme digitalizaci na RTG,
dorozumívací zařízení sestra - pacient. Pokoje pacientů jsme vybavili klimatizací,
což vedlo k příjemnějšímu pobytu pacientů v horkých letních dnech. Koupili jsme také matrace na lůžka. Peníze ze sbírky nám pomohly i v době covid_19 na zvýšené náklady na ochranné pomůcky
a v letošním roce nám částečně pokryly prudké navýšení cen elektrické energie.

Za tuto pomoc děkujeme Charitě a také všem občanům,
kteří přispívají na dobrou věc při Tříkrálové sbírce.
Ing. Zdeňka Vlčková ředitelka Nemocnice Milosrdných bratří ve Vizovicích

Tříkrálová sbírka 2023

Vykoledováno: 3.189.988,93 Kč, přičemž 379 skupinek králů výnos ve 4 městech a 44 obcích s pokladničkou 3.002.802 Kč, online koleda a bezhotovostní platby (VS pro ChZ) 62.200 Kč a bezhotovostní dary (DMS) 11.153 Kč; 113.933,93 Kč ostatní výnosy
Přiděleno na projekty Charity Zlín: 1.842.935,12 Kč
Rozdělení výnosu:

• 500.000 Kč Přímá pomoc osobám v nepříznivé životní situaci, primárně na Zlínsku
    • příklady z praxe: samoživitelům či sociálně znevýhodněným rodinám s dětmi mohou být zakoupeny školní pomůcky, zájmové kroužky (sport, ZUŠ, ...), letní příměstské či pobytové tábory, ošacení pro denní užití, ale také specifické sportovní, pro fungování domácnosti může být uhrazena např. pračka či lednička, potraviny a potravinové doplňky; těm, které zasáhla přírodní katastrofa může být poskytnuta pomoc v obnově obydlí - např. nákupem vysoušečů, zajištěním opravy či vybavenosti; starým a nemocným podpora nákupu např. léků, kompenzačních a rehabilitačních pomůcek, zdravotních postelí a matrací.

Máte pocit, že život se Vám bortí pod rukama a Vy se svými starostmi padáte ke dnu?
      Dohnaly vás dluhy, exekuce? Cítíte, že potřebujete podporu a pomoc, ale ostýcháte se komukoliv svěřit? Neváhejte oslovit ty, kteří Vám mohou ukázat správný směr.
      Občanská poradna Charity Zlín je tu pro Vás!
  • 158.873,72 Kč projekt Hospic na Svatém Kopečku a Domácí hospicová péče Charity Uherské Hradiště (projekt podporují částkou 5% z výnosu všechny Charity olomoucké Arcidiecéze příspěvkem)
  • 100.000 Kč Nemocnice Milosrdných bratří Vizovice, podpora 2023 (spolufinancování provozu nemocnice, případně investice potřebné k zajištění standardní léčby; vše ve prospěch hospitalizovaných pacientů a pracovníků zařízení)
  • 100.000 Kč Letní pobyt pro děti a mládež s diagnózou SMA a dystrofiemi, podpora 2023 (spolufinancování dvou turnusů letního odlehčovacího pobytového tábora; podpora rodin)
  • 100.000 Kč Denní centrum pro nejchudší romské chlapce, Stara Zagora, Bulharsko, podpora 2023 (náklady spojené s denním pobytem dětí a mládeže v Salesiánském středisku Dona Bosca)