8. července 2022 Články

A pak že se nedějí zázraky

Po velkých vedrech ze dne na den sluníčko v nedohlednu, zatažená obloha, déšť. A zrovna docela intenzivní. Na televizní obrazovce právě běží reportáž stará pětadvacet let (!) o velkých povodních na Moravě. U mikrofonu všem na Zlínsku známý reportér, za jeho zády jedna z nejpostiženějších obcí, Troubky. Vesnice, kde mnozí přišli o střechu nad hlavou. Mezi těmi, jejichž obydlí voda poškodila, byla i paní Zlata se svými syny. Bojovala s osudem, co jí síly stačily. Ale na podzim roku 1997 jí energie opustila a ona stanula na prahu zlínského azylového domu.

"Už se to nedalo vydržet," řekla tenkrát pracovnicím pobytové služby Zlata (nejde o skutečné jméno uživatelky)

Na setkání s ní vzpomíná Jana Černá, dlouholetá pracovnice přímé péče Charitního domova pro matky s dětmi

"Už si nevzpomínám, jak dlouho u nás v azylovém domě paní Zlata bydlela. Jen vím, že jsem jejímu synovi půjčila naše šachy, protože on je rád hrál a všechno jejich zůstalo u nich doma, v Troubkách. Paní Zlata byla velmi ráda, protože do charitního domova ji přivezla kamarádka pouze s dětmi a oblečením. Naše nová klientka si velmi rychle našla práci. Pamatuji si, že se jí velmi líbila, tak pro ni nebyl problém dojíždět za ní do Otrokovic. A v jejích volných, a mých pracovních dnech, jsme společně hledaly podnájem, aby se co nejdříve mohla odstěhovat. Podařilo se! Nicméně my dvě zůstaly i nadále v občasném kontaktu. Minimálně díky společné víře. Ona pravidelně chodila na mši svatou do zlínského kostela sv. Filipa a Jakuba, kam já občas také zavítám.

A čas šel dál ...

Minulý rok jsme se s manželem a našimi přáteli rozhodli, že pojedeme na pouť k svaté Ludmile, kterou organizovala právě zlínská farnost. Ráno jsme přicházeli na stanoviště k autobusu, když jsem ji zahlédla, jak míří ke mně: "Jani, víte, my se sice občas letmo potkáme, ale nikdy spolu nemluvíme a já bych Vám chtěla poděkovat." Podivila jsem se, za co že mi bude poděkováno, což paní z mého výrazu v obličeji přečetla. "Za to, že jste mi tak pomohla." Můj údiv trval. Dokonce jsem značně znervózněla, protože jsem si nemohla za ta léta vzpomenout, jak se vlastně paní Zlata jmenuje. A ta pokračovala: "Víte, vy jste mi našla podnájem, když jsem bydlela v azylovém domě, bez Vás bych nikdy nenašla sílu zůstat ve Zlíně a sama se postarat o děti, musela bych se vrátit do Troubek zpátky. A tam to nebylo k životu ani před povodní … však víte …"

A já jsem začala vzpomínat, jak se paní Zlata nastěhovala, že její synové nechtěli ve Zlíně být, protože byli zvyklí na kamarády v Troubkách, jak jsme spolu psaly inzeráty na bydlení a čekaly na odpovědi a telefonovaly tak dlouho, až to vyšlo. A protože pouť teprve začínala, tak jsme měly i čas si povídat o tom, jak už jsou naše děti velké, že se paní Zlata v důchodu také stará o svou maminku a tatínka, jako já o ty svoje, jak ještě nemá vnoučátka a já už jsem šťastná babička. A pak že se nedějí zázraky ♥

A pak že se nedějí zázraky

Charitní domov pro matky s dětmi v tísni Zlín poskytuje své služby od roku 1997. Celoročně je zde k dispozici deset bytových jednotek s jednatřiceti lůžky pro deset dospělých s dětmi. Posláním služby je tedy poskytnutí přechodného a bezpečného ubytování osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení. Poskytování služby vychází z individuálních potřeb osob, s podporou jejich samostatnosti a nápomoci k návratu do běžného života. Přednostně je chráněn zájem nezletilého dítěte. Služba ctí své zásady – respektování soukromí a osobnosti uživatelů, vycházení z individuálně určených potřeb uživatelů, zachování lidské důstojnosti, motivování uživatelů k řádné péči o děti, týmová práce personálu.

Máte mělkou půdu pod nohama a nemáte se, spolu se svými dětmi, o koho opřít? Ztratili jste střechu nad hlavou, chybí Vám bezpečí domova? Stali jste se terčem domácího násilí? Cítíte se, jako matka očekávaného dítěte, ohrožena? Obraťte se s důvěrou na Charitní domov pro matky s dětmi v tísni Zlín, který zajišťuje přechodné ubytování a oporu, jak obstát v běžném životě.

Charitní domov pro matky s dětmi v tísni Zlín, finanční podpora 2022: Zlínský kraj - Program pro poskytování finanční podpory z rozpočtu Zlínského kraje k zajištění dostupnosti sociálních služeb na území Zlínského kraje pro rok 2022, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, statutární město Zlín, město Otrokovice a dárci - veliké poděkování. Bankovní spojení ČS, a.s., č.ú. 1400878319/0800.

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ