Čtyřicet tři balíčky ze Zlínska jedou k dětem na Ukrajině
22. listopadu 2021 Články

Čtyřicet tři balíčky ze Zlínska jedou k dětem na Ukrajině

Akci Vánoční balíček vyhlásila Arcidiecézní charita Olomouc i letos. Praktické dárky, které připravili jednotlivci, rodiny, třídy či firmy, chariťáci osobně předají dětem na Ukrajině v lednu následujícího roku. Pro děti a jejich blízké představuje balíček výraznou materiální pomoc, pro ty děti, které nežijí se svými rodiči, je pak balíček symbolickým gestem, že v jiné části světa existuje někdo, kdo na ně myslí. Jste i vy mezi těmi, kteří se radovali z přípravy balíčku?

Projekt Vánoční balíček spatřil světlo světa v roce 2008. Za tu dobu bylo dětem z dětských domovů a sociálně slabých rodin na Ukrajině, konkrétně ve městech Berežany, Bortnyky, Kolomya, Ternopil a Lopatyn, předáno 3391 dárků. Tentokrát převezme balíček 388 dětí. Čtyřicet tři balíčky jsou ze Zlínska! Než se tak ale stane, ujedou balíčky kolem 1200 kilometrů a na cestě tak stráví možná více než dvacet hodin.

Mezi těmi, kteří se zapojili, jsou vedle jednotlivců i dva kolektivy zlínské Charity. Uživatelé a pracovníci Domovinky-centra denních služeb pro seniory Zlín připravili balíček pro chlapce Ilju z Trenopilu, do stejného města poputují dárky pro devítiletého Ivana a třináctiletou Sofii z Charitní pečovatelské služby Zlín: "V letošním roce jsme se snažily udělat radost dvěma dětem. Snad jim zpříjemníme nelehký život a splníme alespoň část jejich dětských přání. Vidět jejich rozzářené oči je odměna pro nás."

Není neobvyklé, že se objeví dárce, na kterého už žádné dítko tak zvaně nevybylo. To se tentokrát přihodilo panu Pavlovi ze Zlína, který, spolu se svojí maminkou, zakoupil hračky pro holky i kluky. Z téměž třiceti položek, jako lego, autíčková či vlaková dráha, frisbee ... bude určitě nepopsatelná radost.

Vánoční balíček před kamerou České televize 

Čtyřicet tři balíčky ze Zlínska jedou k dětem na Ukrajině. jeden je z DomovinkyČtyřicet tři balíčky ze Zlínska jedou k dětem na Ukrajině. Dva jsou z pečovatelské službyČtyřicet tři balíčky ze Zlínska jedou k dětem na Ukrajině. Dva jsou z pečovatelské službyČtyřicet tři balíčky ze Zlínska jedou k dětem na UkrajiněČtyřicet tři balíčky ze Zlínska jedou k dětem na UkrajiněČtyřicet tři balíčky ze Zlínska jedou k dětem na Ukrajině

Velké poděkování všem, kteří se do projektu zapojují. Všichni se shodují, že radost, která se jim díky projektu naskýtá, je obrovská. "Strašně moc bych chtěla ´moji´ holčičku obejmout. To ale nejde, objímím ji tedy na dálku.," říká jedna ze štědrých dárkyň.

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys