Doma je doma. Petici prostřednictvím zlínské Charity už podepsala více než tisícovka sympatizantů
19. srpna 2019 Články

Doma je doma. Petici prostřednictvím zlínské Charity už podepsala více než tisícovka sympatizantů

„Víte, já se do takový akcí jako jsou petice nezapojuji. Ale když mi má známá řekla o výzvě Doma je doma, já se Vám tak rozčílila! Okamžitě jsem dala osobní podporu na internetu a obratem jsem i volala na vaši charitu, že přijdu petici podepsat. To je taková nehoráznost, že vám nedostatečně platí! Hlavně, že platí sami sobě,“ vylila si srdce starší paní, která bez zaváhání přidala svůj podpis na jeden z petičních archů.

Petice na záchranu domácí zdravotní péče se u veřejnosti setkává s nemalým zájmem o problematiku. Vždyť kdo by nechtěl, v případě zdravotních problémů, zůstat raději doma a využívat terénní domácí péči? Většina oslovených si uvědomuje, že nemoc může potkat každého. Stejně, jako sotva plnoletý Pavel: "Tuto službu budeme jednou asi všichni potřebovat a jestli s tím něco neuděláme, tak až já budu starší, už nemám šanci umřít doma. Proto bych vám to klidně podepsal i dvakrát. To nejde, že? Tak já ještě přivedu rodinu." A mnozí, kteří svůj podpis k petici přidali, už mají s domácí péčí i osobní zkušenosti, jako paní Zdeňka: "Děvčata se starala o mého manžela a za to jsem jim moc vděčná. Víte, manžel měl rakovinu, ale s jejich pomocí mohl zůstat až do konce doma. Děkuji Vám, že to mohu podepsat.

Charita Zlín také děkuje. Všem, kteří neváhají přidat svůj podpis pod výzvu Charity Česká republika, Doma je doma.

Doma je doma. Petice za záchranu domácí zdravotní péče

DOMA JE DOMA
Petice za záchranu domácí zdravotní péče podle čl. 18 Listiny základních práv a svobod a zákona č. 85/1990 Sb., o právu petičním,
určená k projednání v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky

Důvěrně známé prostředí domova je hojivé už samo o sobě. Chceme, aby nemocní a umírající mohli zůstat v pohodlí i se svými rodinami. Chceme, aby mohli dál využívat domácí zdravotní péči placenou ze zdravotního pojištění, která je dostupná pro každého. Nepřipusťme návrat do časů, které ještě mnozí z nás pamatují, kdy naši blízcí tiše čekali na svůj konec za plentou v přeplněných nemocnicích a lidé s hendikepem žili výhradně v ústavech.
Chceme přimět politiky, aby se věnovali vážnému podfinancování domácí zdravotní péče, jíž pro zdravé fungování dlouhodobě chybí třetina prostředků. Jde o velmi malou částku (0,3 % ročního rozpočtu veřejného zdravotnictví) s obrovským efektem. Pro přežití nekomerčních poskytovatelů domácí zdravotní péče jsou ovšem tyto peníze naprosto zásadní.
Charita Česká republika pečuje o třetinu všech pacientů v domácí péči. Při zániku domácí zdravotní péče by pro ně stát musel vybudovat 10 nových nemocnic pro dlouhodobě nemocné, každou s 10 lůžkovými odděleními, kde by mnohdy leželi až do posledních dnů. Místo balíku peněz uvolněných na záchranu domácí péče tak bude muset stát za pár let zaplatit mnohonásobek za výstavbu a provoz nových areálů. Že ty peníze budou pochopitelně chybět jinde, pak pocítíme všichni.
Podstatné přitom je, že to budou pacienti, kteří chtěli zůstat doma, nechtěli do nemocnice. Každý má totiž právo čerpat bezplatně zdravotní péči, i když se rozhodne stonat nebo zemřít doma. Stát je povinen vytvořit podmínky, které to umožňují, jenomže v tom dlouhodobě selhává.
Petici organizuje Charita Česká republika, Vladislavova 12, 110 00 Praha 1.

Ing. Pavla Romaňáková
projektová manažerka