Dvacet jeden balíček a desítky plyšáků ukrajinským dětem
9. prosince 2014 Články

Dvacet jeden balíček a desítky plyšáků ukrajinským dětem

Zlínské Vánoční balíčky v úterý již opustily naše město a odjely do Olomouce, odkud budou v nejbližších dnech převezeny na místa určení, konkrétně dětem ve městech Ternopil, Kolomyja, Lopatyn a Bortniky. Z celkového počtu 272 děti, kterým letos dárci připravili překvapení, dvacet jeden balíček odeslali jednotlivci či kolektivy prostřednictvím zlínské Charity. K tomu se připojily tři objemné platové pytle plné plyšáků. Děkujeme všem, kteří se do projektu zapojili!

Vánoční balíček. To je název projektu, který od roku 2008 každoročně realizuje Arcidiecézní charita Olomouc. Ta má na Ukrajině předem vytipované děti ze sociálně slabých rodin nebo dětských domovů, jimž zajistí v naší zemi dárek, který je jim předávám v době slavení svátků v lednu nového roku.

O každém dítěti, zařazeném do zmiňovaného projektu jsou k dispozici základní údaje, jako pohlaví, věk, velikost ošacení, popřípadě záliby a zájmy či jiná specifika. Dárce poté na základě těchto údajů připraví balíček v hodnotě 1 000 korun. „V dětských domovech si děti rozbalují dárky společně a je třeba, aby jejich hodnota byla srovnatelná a zbytečně v dětech nevyvolávala nějakou neadekvátní reakci.“ komentuje toto pravidlo P. Rostislav Strojvus. 

Ing. Pavla Romaňáková, projektová manažerka Charity Zlín