"Modlím se, aby maminky s dětmi u nás zažívaly pocit bezpečí a klidu," říká pečovatelka Jana
7. března 2022 Články

"Modlím se, aby maminky s dětmi u nás zažívaly pocit bezpečí a klidu," říká pečovatelka Jana

Charitní domov pro matky s dětmi v tísni Zlín poskytuje své služby od roku 1997. Celoročně je zde k dispozici deset bytových jednotek s jednatřiceti lůžky pro deset dospělých s dětmi. Jde o přechodné a bezpečné ubytování pro ty, kteří se nacházejí v nepříznivé životní situaci spojené se ztrátou bydlení. O střechu nad hlavou přichází v těchto dnech o několik set kilometrů dál na východ velmi mnoho lidí, především žen a dětí. I pro ně je tu zlínská Charita.

Před deseti dny nám ze všech médii ráno oznámili, že vypukla válka. Že na Ukrajinu přijely na návštěvu, nebo na cvičení ruské tanky. A letadla že bombardují ukrajinská města. A co dělají Ukrajinci? No, ti, kteří mají kam, začali utíkat. Do Polska, na Slovensko, do Maďarska, do Rumunska, a samozřejmě do Česka. Protože bydlím ve městě, kde pracuje hodně mužů z Ukrajiny, tak už minulý týden jsem u nás na sídlišti viděla, že nějak ubývá parkujících aut pod okny, protože zahraniční sousedé začali hromadně ujíždět pro své rodiny, aby je přivezli do bezpečí, do České republiky. Některým se to povedlo, takže místo jednoho pracujícího muže mnohde bydlí maminka, babička, dítě. Taťka už ne, protože je na Ukrajině a momentálně ´pracuje´ se zbraní v ruce. Je mobilizace.

No a dnes jsem se dozvěděla, že s největší pravděpodobností budeme i v našem azylovém domě ubytovávat maminky s dětmi z Ukrajiny. První ukrajinští uprchlíci do charitního domova tak nejpíše dorazí právě při mé noční směně. A tak jsme se chystali na jejich příjezd. Během dne byla přivezena z krajské Potravinové banky pomoc, stěhovaly se klientky do jiných pokojů tak, aby ukrajinští uprchlíci mohli být blízko sebe v pokojích, uklízelo se, desinfikovalo, připravovaly se maličkosti pro děti a jejich maminky.
Moje noční pomalu končí. Je čtvrt na sedm ráno, ale věřte, nevěřte, jsem šíleně unavená. Po několika hodinách jsem si sedla až k psaní těchto vět. Ale moje únava není nic proti únavě těch, kteří přijdou možná za hodinu, dvě, nebo dopoledne, nebo někdy jindy.

A tak moc si přeju a modlím se za to, aby i naše nové klientky a jejich děti, až budou tady, tady u nás, zažili aspoň trochu pocit bezpečí a klidu, i když jsou na cestě, daleko od domova. Ale to jsme koneckonců my všichni … na společné cestě…

Tolik z mé víkendové noční směny
Jana Černá, pracovnice přímé péče

"Modlím se, aby maminky s dětmi u nás zažívaly pocit bezpečí a klidu," říká pečovatelka Jana"Modlím se, aby maminky s dětmi u nás zažívaly pocit bezpečí a klidu," říká pečovatelka Jana"Modlím se, aby maminky s dětmi u nás zažívaly pocit bezpečí a klidu," říká pečovatelka Jana"Modlím se, aby maminky s dětmi u nás zažívaly pocit bezpečí a klidu," říká pečovatelka Jana

Charitní domov pro matky s dětmi v tísni Zlín poskytuje své služby od roku 1997. Celoročně je zde k dispozici deset bytových jednotek s jednatřiceti lůžky pro deset dospělých s dětmi. Posláním služby je tedy poskytnutí přechodného a bezpečného ubytování osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení. Poskytování služby vychází z individuálních potřeb osob, s podporou jejich samostatnosti a nápomoci k návratu do běžného života. Přednostně je chráněn zájem nezletilého dítěte. Služba ctí své zásady – respektování soukromí a osobnosti uživatelů, vycházení z individuálně určených potřeb uživatelů, zachování lidské důstojnosti, motivování uživatelů k řádné péči o děti, týmová práce personálu.

Máte mělkou půdu pod nohama a nemáte se, spolu se svými dětmi, o koho opřít? Ztratili jste střechu nad hlavou, chybí Vám bezpečí domova? Stali jste se terčem domácího násilí? Cítíte se, jako matka očekávaného dítěte, ohrožena? Obraťte se s důvěrou na Charitní domov pro matky s dětmi v tísni Zlín, který zajišťuje přechodné ubytování a oporu, jak obstát v běžném životě.

Charitní domov pro matky s dětmi v tísni Zlín, finanční podpora 2022: Zlínský kraj, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, statutární město Zlín, město Otrokovice a dárci - veliké poděkování. Bankovní spojení ČS, a.s., č.ú. 1400878319/0800.

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys