Nastavit druhým hranice? Někdy docela těžký úkol aneb díky vám, chariťáci
29. února 2024 Články

Nastavit druhým hranice? Někdy docela těžký úkol aneb díky vám, chariťáci

Má nepravidelnou docházku. Ale když už se objeví, má co říct. Někdy vesele, jindy vážně. Každopádně stojí za to strávit s ním občas malou chvíli. Tak tedy, seznamte se: Blog Charity Zlín, který nabízí, mimo jiné, lidská a hluboká zamyšlení pastorační asistentky. Zde to únorové.

"Moje babička byla velmi laskavá a hodná," začíná své vyprávění moje spolužačka, "měli se s dědou moc rádi, ale děda byl generál - ne vojenský, ale doma v rodině. Věděl přesně, co mají druzí dělat. A hlavně co, kdy a jak má dělat babička. Ale ta byla učiněná dobrota a vždy, když od něj přijala rozkaz, usmála se a odpověděla ´ano, tatínku ...´ Tak probíhal jejich vztah, co jsem si od dětství pamatovala. Léta běžela, a když jsem dospívala, dědeček začal mít zdravotní problémy. Na rady lékařů ani babičky nedal, a tak se stalo, že mu museli amputovat nohu. Když jsme za ním celá rodina přišli do nemocnice, ležel na lůžku, tvářil se moc naštvaně a hned začal vydávat rozkazy co bude, jak bude, že se budou muset o něj všichni více, lépe a radostněji starat.
Celá rodina mlčky poslouchala. Všichni věděli, že diskuze je vyloučená.

Ale najednou se ozvala babička, ´no, tak jsi mrzák a půjdeš do ústavu!´ a bylo ticho.

Děda se konečně musel zamyslet nad svým jednáním, a když se vrátil z nemocnice a lázní domů (babička totiž hrozbu nesplnila), byl to ten nejhodnější manžel. Až teď začal babičce pomáhat. I přes svůj handicap dokázal být velmi pracovitý a už nekomandoval své okolí.
Škoda, že to bylo tak pozdě," povzdechla si na konci vyprávění má spolužačka.

Dát druhým hranice, je někdy docela těžký úkol, že? Často slyším, že děvčata z Charity si s nemocným poradí daleko lépe, než ti domácí. Ať už jde o léky, rehabilitaci, jídlo nebo hygienu. 
Tak díky vám, ´chariťáci´. 

Požehnaný čas přeje Noela, pastorační asistentka