Patroni jsou pro nás oporou a poislou
4. prosince 2014 Články

Patroni jsou pro nás oporou a poislou

U mučedníků a světců se vždy hledala opora a posila v nejrůznějších životních situacích. Důvěra v jejich přispění, zkušenost, obdiv a úcta souvisely s přijímáním jejich jmen. Ze stejného důvodu i dnes z nich vybíráme patrony a vzory pro život. Patron je pomocníkem ve výchově, ve vedení k Bohu. Vždyť každý potřebuje ke štěstí lidskou bytost na všech stranách. I v nebi. Je tomu rok a půl, co byla poprvé vyslovena, v jedné hlavě delší dobu zpracovávaná myšlenka, mít také v každé námi poskytované službě nejen vzor lásky, ale i zajištění přímluvy. Mít svého patrona.

Vyslovený plán byl téměř všemi vedoucími přijat s radostí. Jejich prvním úkolem tak bylo na společné poradě s pracovníky vizi nejen tlumočit, zaujmout, nadchnout, ale i všechny kolegy vyzvat ke společnému hledání toho nejlepšího ochránce. Všechny služby jej našly. Následovala setkání s pastorační asistentkou a bližší povídání o zvolených patronech. Až po roce jsme mohli s jistotou říct, že volba byla jasně ukotvena. Skvělé je, že žádný z kolektivů své rozhodnutí nezměnil. To už přišla na řadu tvorba grafického ztvárnění služby, podpořené svým patronem. První prosincový čtvrtek roku 2014 byly při mši svaté odhaleny tabulky s logy jednotlivých služeb a nejen jim, ale především všem přítomným bylo uděleno otcem Ivanem požehnání. Tabulky budou již brzy ozdobou sídla každé služby.

Ing. Pavla Romaňáková, projektová manažerka Charity Zlín