Pomáhejte i odřeknutým požitkem! Začíná Postní almužna 2022
1. března 2022 Články

Pomáhejte i odřeknutým požitkem! Začíná Postní almužna 2022

Postní almužna. Starobylá tradice, pořádaná v České republice od roku 2009. Její obdobu je možné potkat po celém světě. Princip? Jde o spojení s dobou postní, která začíná o Popeleční středě, jíž vstupují křesťané do čtyřiceti denního postního období. To je přípravou na oslavu Velikonoc. V tomto čase vkládají lidé peníze za požitky, které si odřeknou, do papírové pokladničky, tzv. postničky. „Když prokazujeme dobro, nesmíme přitom propadnout únavě. Vydržíme-li, dočkáme se doby, kdy budeme sklízet. Dokud tedy máme ještě čas, prokazujme dobro všem.“ (Gal 6,9–10a)

Dobrovolná duchovní formace Postní almužna, se koná v naší zemi z podnětu České biskupské konference. Peníze za odřeknuté požitky následně církev prostřednictvím místních Charit využije na sociální pomoc potřebným a podporu charitního díla. Lidé v jednotlivých farnostech se mohou předem dohodnout, ve prospěch koho by se mohl darovaný obnos použít. Pastorační asistentka zlínské Charity, Eva Danielová: "Stále je za co děkovat a stále je za co prosit. I toto patří k postní almužně. Finanační pomoc je nyní nutná snad více než kdy předtím a z velké části bude zacílená na potřebné, kteří jsou postiženi krutým válečným konfliktem na Ukrajině." Ústředním posláním Postní almužny je spojit úsilí farností a místní Charity pro konání milosrdné lásky k bližním v nouzi. Dopis P. Bohumíra Vitáska, prezidenta Arcidiecézní charity Olomouc, k době postní (pdf)

Postní doba začíná letos ve středu, 2. března, Popeleční středou. V loňském roce v tomto čase byl svět zahlcen zprávami o pandemii. Otec Bohumír Vitásek před rokem mimo jiné napsal: "Kolik kapek rosy je potřeba, aby svlažily zemi, kolik je potřeba dobrých skutků, aby byl svět lepší?" Jsme o rok dál a na otázku je daleko náročnější najít odpověď. Několikanásobně. Ocitáme se v čase, kdy je ohrožen mír. Nikdo by proto neměl nechat jen tak ležet výzvu papeže Františka i českých a moravských biskupů, abychom z tohoto dne učinili Den postu za mír. "Ježíš nás naučil, že na nesmyslné, ďábelské násilí se reaguje Božími zbraněmi – modlitbou a postem. ... Povzbuzuji k tomu zejména věřící, aby se v onen den intenzivně věnovali modlitbě a postili se. Kéž Královna pokoje chrání svět před válečným šílenstvím,“ apeloval při pravidelné generální audienci papež František.

Modlitba, k níž všechny vyzvali čeští a moravští biskupové

Dobrý a milosrdný Bože,
Ty jsi náš nebeský Otec, dokonale nás znáš a miluješ. Proto se s důvěrou odevzdáváme do Tvých rukou.
Prosíme Tě za mírové řešení složité situace na Ukrajině.
Prosíme Tě za světové státníky, aby stáli na straně dobra a našli sílu k vzájemné dohodě a usmíření.
Prosíme Tě také za všechny oběti válek, sirotky, vdovy a uprchlíky. Obejmi je svou něžnou náručí.
Dej, ať kolem sebe šíříme pokoj, nejsme jeden druhému lhostejní a dokážeme si navzájem odpouštět.

Otče náš, jenž jsi na nebesích, posvěť se jméno Tvé. Přijď království Tvé. Buď vůle Tvá jako v nebi, tak i na zemi. Chléb náš vezdejší dej nám dnes. A odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům. A neuveď nás v pokušení, ale zbav nás od zlého. Amen.

Zdrávas, Maria, milosti plná, Pán s Tebou; požehnaná Ty mezi ženami a požehnaný plod života tvého, Ježíš. Svatá Maria, Matko Boží, pros za nás hříšné nyní i v hodinu smrti naší. Amen.

Svatá Barboro, pomocnice v nouzi, oroduj za nás.
Svatý Floriáne, ochránce v nebezpečí války, oroduj za nás.
Svatý Ondřeji, patrone Ukrajiny, oroduj za nás.
Svatí Cyrile a Metoději, patroni Evropy, orodujte za nás.
Sv. Václave, patrone míru, oroduj za nás.
Maria, Matko Boží a Královno míru, oroduj za nás.

Ve jménu Otce i Syna i Ducha Svatého. Amen.

Postní doba nás zve na cestu domů zdroj vira.cz

• Půst, doba postní
    • Postem zdaleka není myšleno jen odepření si jídla. Půst je zřeknutí se čehokoliv, co je v našem životě postradatelné, zbytečné nebo překážející, co nás spoutává. Skrze něj dáváme ve svém životě větší prostor Bohu a máme možnost více poznat sami sebe...
      • Cvič se ve zdrženlivosti: v jídle, pití, kouření, sledování televize, nakupování...
      • Dodržuj Popeleční středu a Velký pátek jako zvláštní dny půstu: jen jednou se najez dosyta a odřekni si maso
      • Přinášej páteční oběť - může mít různé formy: zřeknutí se masa, omezení konzumu. To, co je díky této páteční oběti ušetřeno, by mělo přijít k dobru lidem v nouzi. Smyslu páteční oběti odpovídají také různé formy osobní a společné modlitby stejně jako služba a pomoc druhým
      • Jako postní oběť dej stranou určitou částku peněz: pro hladovějící a jinak trpící
      • Zřeknutí znamená, když k nutkání "muset mít" řekneme ne
      • Zřeknutí se znamená svobodný, zodpovědný a uvědomělý život
  • Almužna, činění dobra
    • "Almužnou", činěním dobra - tím, čeho se postem vzdáme, můžeme obohatit toho, kdo to potřebuje. Almužna může znamenat: dávat sebe, svůj čas, zájem, trpělivost, hmotné prostředky všem těm, kteří to potřebují. Počínaje vlastními dětmi, životními partnery, rodiči, až po lidi osamělé, nešťastné, trpící, únavné... Zřeknutím se něčeho ve prospěch bližních realizujeme základní přikázání lásky a  ztotožňujeme se s Kristem.
      • Pomáhej druhým nést jejich nouzi a poznávej skrytou bídu
      • Otevři uši i srdce pro malomyslné, bezradné a zoufalé
      • Měj starost o staré, nemocné a postižené lidi
      • České slovo almužna vzniklo z řeckého elemosyné, které znamená milosrdenství, milosrdný vztah. Dobro činíme už tehdy, když s druhými sdílíme čas a pozornost, radost i bolest