Požehnání a poděkování u příležitosti nezávazné památky svatého Josefa Dělníka, patrona zlínské Charity
27. dubna 2023 Články

Požehnání a poděkování u příležitosti nezávazné památky svatého Josefa Dělníka, patrona zlínské Charity

U mučedníků a světců se vždy hledala opora a posila v nejrůznějších životních situacích. Důvěra v jejich přispění, zkušenost, obdiv a úcta souvisely s přijímáním jejich jmen. Ze stejného důvodu i dnes z nich vybíráme patrony a vzory pro život. Patron je pomocníkem ve výchově, ve vedení k Bohu. Vždyť každý potřebuje ke štěstí lidskou bytost na všech stranách. I v nebi. 

Titulní fotografe, výžez: Tesař sv. Josef, Georges de La Tour, replika obrazu František Remeš (2014)

Sv. Josef Dělník (opifex Ioseph, sponsus beatæ Virginis Mariæ, 1. května, nezávazná památka

Snoubenec Panny Marie a tesař Josef, se stal se ochráncem všech pracujících i jejich rodin, což potvrdil Pius XI. v roce 1937 a od r. 1955 má svůj zvláštní svátek jako Dělník s připomínkou potřeby uskutečňování míru ve společnosti. Tento den se tak stal svátkem křesťanských ideálů velké rodiny pracujících, v němž Církev chce zdůraznit důležitost práce pro život časný i věčný. (zdroj catholica.cz)

„Vážené kolegyně a kolegové, dovolte, abych Vás, společně s P. Kamilem Obrem, zlínským děkanem a Mgr. Alešem Dufkem, poslancem Parlamentu České republiky, pozval na Číši vína při příležitosti svátku svatého Josefa Dělníka, patrona Charity Zlín,“ napsal pracovníkům Vlastimil Vajďák, ředitel zlínské Charity. 

Krátké odpolední potkání při skleničce (nealko) ´bublinek´ v zahradě centra služeb seniorům. Za toto setkání i vykonávanou službu všem ´chariťákům´ poděkoval a požehnání udělil otec Kamil. 

Požehnání a poděkování u příležitosti nezávazné památky svatého Josefa Dělníka, patrona zlínské Charity

Z modliteb ke svatému Josefovi Dělníkovi

Svatý Josefe, vzore všech, jejichž údělem na zemi je práce.

Vypros mi milost, abych všechny své práce konal svědomitě, s kající myslí a na usmířenou za své četné hříchy. Abych dával přednost povinnostem před vlastními zálibami, abych pracoval se srdcem vděčným a radostným a považoval za čest, že vlohy, které mi Bůh dal, mohu užívat při své činnosti a zdokonalovat je.

Vyprošuj mi, abych pracoval s klidem, trpělivě a poctivě podle svých sil a nelekal se únavy ani obtíží. Zvláště mi však připomínej, abych pracoval s čistým úmyslem a pamatoval, že se budu zodpovídat z času, který jsem promarnil, z nadání, kterého jsem nevyužil, z každého dobrého skutku, který jsem opomenul, ačkoli jsem věděl, že ho mám vykonat. A že se budu zodpovídat i z ješitné samolibosti nad vlastním úspěchem.

Všechno pro Ježíše! Všechno pro Marii! Vše podle tvého příkladu, svatý Josefe! To buď mým heslem. Amen.

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys