Prochladlý, viditelně zraněný muž, nebyl pečovatelce Janě lhostejný
4. února 2022 Články

Prochladlý, viditelně zraněný muž, nebyl pečovatelce Janě lhostejný

Nevšímavost, netečnost. K neštěstí druhých, vůči svému okolí. To je lhostejnost. Co za ní stojí, je otázkou. Ignorace všeho, povýšenost, zahleděnost sama do sebe. Nebo také strach, že něco je nad vlastní síly a raději se chovat jako člověk bez citu? Je na každém, aby se nad touto otázkou zamyslel a třeba si i sáhnul do vlastního svědomí. K tomu se nemusí uchýlit pečovatelka Jana, která ani na vteřinu nezaváhala a zajímala se o muže nejevícího známky dobré kondice.

Každé ráno vyjíždějí pečovatelky za uživateli do terénu. To pondělní, mrazivé, ale bylo pro jednu z nich jiné. Paní Jana byla na cestě k prvnímu uživateli sotva pět minut, když si všimla pána sedícího na lavičce, kterou míjela. Zpomalila. Přece jen není běžné, aby v zimě takto někdo odpočíval. Ani tento muž úplně neodpočíval. Měl velmi viditelné zranění hlavy. Byl dezorientovaný, ani s dopomocí nebyl schopen se postavit na vlastní nohy. Přivolaná ´rychlá´ zraněného odvezla. Za celou tu dobu, co se snažila postarat o pána, prošlo kolem nemálo osob bez sebemenšího zájmu a projelo několik vozidel. Přibrzdilo pouze jedno. „Děkuji pánovi, který zastavil a nabídl teplý čaj a sušenky. A také děkuji projíždějícímu řidiči sanitky. Jsem ráda, že alespoň někdo nabídl pomoc,“ hodnotila ranní zážitek pečovatelka Jana, jíž poděkovala vedoucí služby, Zdeňka Vlčková: „Paní pečovatelka byla dlouho zaskočena, velmi nepříjemně zaskočena netečností, nevšímavostí okolo projíždějících aut, procházejících lidí. Vždyť v situaci, kdy budeme potřebovat pomoc, se můžeme ocitnout každý! Moc jí děkuji za profesionální a lidský přístup v této situaci.“

Pečovatelská služba, jejíž zaužívaný název je také domácí péče, je registrována dle zákona 108/2006 Sb., o sociálních službách, ve znění pozdějších předpisů. Jednoduše řečeno, pečovatelky pomáhají lidem s úkony o vlastní osobu, které oni sami bez pomoci již nezvládají. Pracovníci zajišťují přímou péči seniorům, převážně starším, osobám s tělesným a zdravotním postižením, rodinám s dětmi. Ve Zlíně od roku 1991. Denně jsou pečovatelky k vidění v terénu po celém Zlínsku, v pracovní dny je uživatelům k dispozici i forma ambulantní - jídelna pro seniory ve městské místní části Zálešná. Tak zvaná okamžitá kapacita, tedy kolika osobám může být péče poskytnuta v jeden daný moment, je sedmnáct. Základními činnostmi služby, podle jmenovaného zákona, je pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu, pomoc při osobní hygieně, poskytnutí stravy nebo pomoc při zajištění stravy, pomoc při zajištění chodu domácnosti, zprostředkování kontaktu se společenským prostředím. Fakultativně služba nabízí dohled nad dospělým uživatelem služby. Jedná se o úkon, kdy služba zastoupí výjimečně a krátkodobě pečujícího. veškerá péče je poskytována na základě písemné smlouvy. A za úhradu podle aktuálního sazebníku, přičemž cena je zastropována vyhláškou, kterou se provádějí některá ustanovení uváděného zákona.

Ocitli jste se bezradní, neboť Váš blízký se stal nemohoucím a závislým na pomoci druhých? Nemáte sílu mu dát potřebnou péči? Nebo Vám samotným činí stále větší problém postarat se o sebe stejně, jako dříve? Odbornou péči uživatelům v jejich přirozeném prostředí, u nich doma, poskytnou pracovnice Charitní pečovatelské služby Zlín, které vzkazují: "Jsme tady pro Vás! Už jednatřicet let."

Posláním Charitní pečovatelské služby Zlín je poskytnutí odborné pomoci rodinám s dětmi, osobám se zdravotním nebo tělesným postižením a seniorům se sníženou soběstačností, která vznikla v důsledku věku či nemoci. Služba plně podporuje úsilí uživatele setrvat co nejdéle ve svém domácím prostředí. Jejím cílem je zajistit bezpečné a odborné služby, zachovat běžný, resp. dosavadní způsob života uživatele, podpořit jeho soběstačnost a zmírnit osamělost a bezmocnost, umožnit, aby uživatel zůstal co nejdéle ve svém domácím prostředí, případně poskytovat péči v době, kdy rodinní příslušníci vykonávají svá zaměstnání.

Charitní pečovatelská služba Zlín, finanční podpora 2022: Zlínský kraj, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, statutární město Zlín a dárci - veliké poděkování. Bankovní spojení ČS, a.s., č.ú. 1400878319/0800.

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ