„Yvonko, já jsem tak šťastná, že jste za mnou přišla,“ přivítala s nadšením pečovatelku paní Drahomíra
6. dubna 2023 Články

„Yvonko, já jsem tak šťastná, že jste za mnou přišla,“ přivítala s nadšením pečovatelku paní Drahomíra

Optimismus sto jedna leté paní Drahomíry Stehlíkové je obdivuhodný. Jak sama říká, miluje život, miluje lidi a ke každému člověku si vždy najde cestičku. Je ráda na světě. Se smíchem říká, že jí pusa jede, hlavu zaměstnává nejen vzpomínáním na maximum a prsty? Ty by ještě zvládly zadávat čísla do počítačky (dlouhá léta pracovala jako rozpočtářka). I když je do jisté míry soběstačná, využívá v pracovní dny služeb zlínské Charity.

„Starají se o mne stoprocentně. Za tím si budu vždycky stát a každému to řeknu, že děkuju, že takové organizace vůbec jsou, které se starají o staré lidi. Za to musí být každý starý člověk vděčný, když někdo za ním přijde,“ říká na adresu organizací přicházejících s pomocí do její domácnosti.

„A pak ty děvčata. Stará, mladá, přijde s úsměvem, jak se máte, jak se daří, co potřebujete. Ony ty svoje starosti, a ať mi neříká, každý má svoje starosti nebo mu třeba není dobře, to nechají za dveřmi a přijdou sem s veselou myslí. A jsou nastrojené a upravené. Na děvčata nedám dopustit. Nejen Charitu, ale i ´včeličku´. Zkrátka děkuju Pánu Bohu za všechno, že něco takového pro staré lidi je.“

Povídání s paní Drahomírou je obohacující. Vzpomíná rodiče, dětství, svůj profesní život, ale také velkou rodinu, kterou kolem sebe má, i když její část to do Zlína má několik desítek kilometrů. „Já jsem tak šťastná, že jste za mnou přišly. A teď jak odejdete sednu si a budu si to všechno přemítat, jak jsme si povídaly, že jste mi přinesly kytičku. A všechno to povyprávím mladým, až mi budou zase večer volat.“

„Yvonko, já jsem tak šťastná, že jste za mnou přišla,“ přivítala s nadšením pečovatelku paní Drahomíra

Charitní pečovatelská služba je od roku 1991 poskytována denně terénní, v pracovní dny i ambulantní formou, s okamžitou kapacitou sedmnáct uživatelů, a to na základě písemné smlouvy. Základními činnostmi služby je, mimo jiné, pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu, pomoc při osobní hygieně, zajištění stravy či chodu domácnosti. Posláním služby je tedy poskytnout odbornou pomoc lidem v nepříznivé životní situaci a tím podpořit jejich snahu setrvat co nejdéle v domácím prostředí. Cílem služby je zajistit bezpečné a odborné úkony péče pro uživatele, podpořit jejich soběstačnost, zmírnit případnou bezmocnost a osamělost, nabídnout pomoc blízkým pečujícím. Přímou péči služba poskytuje rodinám s dětmi, osobám s tělesným postižením, osobám se zdravotním postižením a seniorům, převážně těm starším. 

Ocitli jste se bezradní, neboť váš blízký se stal nemohoucím a závislým na pomoci druhých?
Nebo Vám samotným činí stále větší problém postarat se o sebe stejně, jako dříve?
Jsme tady pro Vás!

Charitní pečovatelská služba Zlín, finanční podpora 2023: Zlínský kraj - Program pro poskytování finanční podpory z rozpočtu Zlínského kraje k zajištění dostupnosti sociálních služeb na území Zlínského kraje pro rok 2023, statutární město Zlín a dárci - děkujeme. Bankovní spojení ČS, a.s., č.ú. 1400878319/0800. 

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys