Za pět dnů začne největší dobrovolnická akce v zemi. Tříkrálová sbírka 2024 už klepe na dveře
27. prosince 2023 Články

Za pět dnů začne největší dobrovolnická akce v zemi. Tříkrálová sbírka 2024 už klepe na dveře

Když do svátku Tří králů zbývá pouhých deset dnů, je jasné, že sbírka mající v tomto dnu své kořeny, už musí být připravena! Děkanát Vizovice a Zlín (část), 2.-7. ledna nového roku, záštitu převzal Vojtěch Volf, náměstek primátora a člen Rady města Zlína. A ještě jeden krátký vzkaz z Charity Zlín: "Přejeme všem lidem dobré vůle, aby k jejich dveřím přišli, písničku zazpívali a nadpraží označili C†M†B†2024 ti nejkrásnéjší králové - Kašpar, Melichar a Baltazar." 

Symbolicky bude sbírka v arcidiecézi olomoucké zahájena už tento pátek v kapli svaté Anny v Olomouci, kde Mons. Josef Nuzík, při mši svaté (začátek v 10 hodin), požehná zástupcům koledníků. Ti se pak sejdou u malého občerstvení v bistru Bistrá kráva, poté jsou zváni do arcibiskupského paláce, kde je pro ně připravena prohlídka prostor. 

Charita Zlín zajišťuje sbírku na území dvou děkanátů, konkrétněji jde o čtyři města, čtyřicet čtyři obce, kde se pohybuje v posledních letech během několika málo dnů více než třista padesát sbírkových kasiček! Ovšem nebylo tomu tak od prvopočátku. Vše má svůj čas, vývoj. Tedy i sbírka. To dokazuje i skutečnost, že do prvního koledování (na Zlínsku v tzv. nultém ročníku) se ve jmenovaném území zapojilo 13 skupinek, jejichž kasičky zatěžkalo téměř sedmdesáti tisíc korun. A za celé ty roky, tedy období 2000 - 2023, ovšem s pandemickým zrušením sbírky v roce 2021 a částečným omezením v roce 2022. V uváděných letech zlínská Charita zapečetila 5 895 pokladniček. To je téměř třiadvacet tisíc dobrovolníků, kteří pro pomoc druhým vykoledovali na Zlínsku neuvěřitelných 33 927 578 korun. A to je na mnohých místech nemálo věrných dobrovolníků, kteří nevynechali ani jeden ročník. 

Jak taková standardní královská skupinka vypadá

  • skupinka = vedoucí skupinky je osoba starší 15-ti let + králové, nebo vedoucí je jeden z králů
  • plná moc / průkazka vedoucího skupinky koledníků = zplnomocnění k vybírání prostředků 
  • pokladnička = logo Charity, dvě pečetě s razítkem obce a příslušné Charity, olepeno průhlednou lepicí páskou
  • a také pořadové číslo = totožné s tím uvedeným i na průkazce 
  • jelikož si Charita Česká republika nečiní výhradní právo na tento lidový zvyk, tak ani nemůže nést odpovědnost za dary, které veřejnost svěří koledníkům, jež nejsou u pořadatele sbírky evidováni

Požehnání koledníkům, bohoslužby v jednotlivých místních farnostech 

Doprovodné akce sbírky

  • 07.01.2024, 18:00 hodin, Tříkrálový koncert, přímý přenos Česká televize. Koncertem tradičně provede Martina Kociánová a Jan Čenský, účast přislíbili Čechomor, Ben Cristovao & Karol Komenda, Ota Balage Band ft. Tereza, Barbora Poláková; chybět nebudou reportáže z míst, kde dary ze sbírky pomáhají ♥

Největší poděkování patří malým i velkým králům a vedoucím skupinek koledníků

Naše poděkování patří pracovníkům magistrátních, městských a obecních úřadů v jednotlivých obcích, duchovním správcům všech farností, místním asistentům Tříkrálové sbírky, kteří na sebe vzali odpovědnost za hladký průběh Tříkrálové sbírky ve své obci, již zmiňovaným vedoucím skupinek koledníků a samostným koledníkům, kteří jsou připraveni kralovat a v neposlední řadě také všem dobrým lidem, kteří přispívají a podporují tak Charitu v její snaze pomáhat potřebným.

Charity ve Zlínském kraji: Oblastní charita Bystřice pod Hostýnem, Holešov, Oblastní charita Kroměříž, Svaté rodiny Luhačovice, Svaté rodiny Nový Hrozenkov, sv. Anežky Otrokovice, sv. Vojtěcha Slavičín, Oblastní charity Uherské Hradiště a Uherský Brod, Valašské Klobouky, Valašské Meziříčí, Vsetín a Zlín.

Pořadatelem Tříkrálové sbírky je Charita Česká republika se sídlem v Praze, a to dle osvědčení oznámení Magistrátem hlavního města Prahy ze dne 15. 10. 2012 č. j. S-MHMP/1327710/2012 a 1340351/2012 a v souladu s aktuálně platnými právními předpisy (zejm. z. č. 117/2001 po novele č. 120/2012 Sb. O veřejných sbírkách). 

Ing. Pavla Romaňáková
koordinátorka sbírky na Zlínsku

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys