Život v době pandemie ve zlínském domově pro matky s dětmi
25. května 2020 Články

Život v době pandemie ve zlínském domově pro matky s dětmi

Azylové ubytování pomáhá osobám z vymezených cílových skupin v akutní i dlouhodobě nepříznivé sociální situaci. Zajišťuje ubytování, poskytuje podmínky pro přípravu stravy a pomáhá při uplatňování oprávněných zájmů ve spolupráci s uživatelem a jeho individuálním plánem, jež je vytvářen s ohledem na jeho potřeby, přání a schopnosti. Služba je poskytována nepřetržitě po celý rok. Co vše se zde v uplynulém koronavirovém čase dělo?

Tak třeba děti, zvláště mladší chlapci, byli velmi aktivní a vynalézaví ve vymýšlení, jak si zkrátit dlouhou chvíli a zažít různá dobrodružství. A tak zkoumali okolí, až je jejich maminky skoro nestíhaly hledat. Děti dokonce vymyslely, že si udělají táborák a opečou buřty. Úplně tomu rozumím a mám pochopení, ale takovéto radosti už zavání bezpečnostními riziky. A škola? Tak školní povinnosti by děti nejlépe zrušily, ale když to úplně nešlo, tak je osekávaly na nutné minimum. Radovaly se z toho, že nemusejí dbát na režimové školní zvyklosti a vnímaly tento čas jako báječné a nekonečně dlouhé prázdniny. Naopak maminky se už nemohou dočkat, až děti půjdou standardně, nikoliv jen na doporučení, do školy a školky.

U dospělých je to jiné. I když díky omezenému vycházení, hlavně v začátcích nouzového stavu, nemožnosti vykonávat svoji práci a zakázaným návštěvám v Charitním domově pro matky s dětmi v tísni Zlín, se tu a tam probouzel mezi klienty stav, kterému se obecně a trefně říká ponorková nemoc, vše zvládali nakonec dobře. Dokonce to některé maminky ještě více spojilo a daly se třeba na zahradničení. Nakoupily sazenice rajčat, kedluben a v truhlících za okny si dělají své minizahrádky. Některé si sazenice vyměňují, ovšem najdou se i takové, které si zase dělají vzájemně naschvály. Službu konající sociální pracovníci si musí udělat prostor, jak vše organizačně zvládnout a jak se, vedle povinného zpracovávání intervencí a ostatních písemností, ve zvýšené míře také věnovat náslechům rozmanitých stížností, včetně jejich doporučených řešení a případným zklidňujícím metodám. Rozhodně se nedá říci, že by zde kvetla nuda a tak se všichni, pracovníci i klienti, těšíme na návrat k normálnímu stavu – snad jen děti se naopak radují, že to budou možná i ony literárně zpracované „dva roky prázdnin“. 

Při tom všem musím ocenit naše klienty a to i děti, za poctivé dodržování všech nařízení, jako nošení roušek, respektování požadovaných odstupů, pravidelnou desinfekci všech prostor, včetně svých rukou po každém návratu z nutných pochůzek, jako jsou obchody a částečně i fungující úřady. Věřím, že tomu tak bude i nadále a ve službě vše zvládneme bez újmy.

Charitní domov pro matky s dětmi v tísni Zlín, finanční podpora: Finanční podpora: Zlínský kraj k Zajištění dostupnosti sociálních služeb na území Zlínského kraje pro rok 2020 a Program pro poskytování finanční podpory z rozpočtu Zlínského kraje pro sociální služby na území Zlínského kraje pro období 2020 – 2022 (r.2020), statutární město Zlín, město Otrokovice a dárci - děkujeme. Bankovní spojení ČS, a.s., č.ú. 1400878319/0800.

Bc. Ing. Jana BABICOVÁ

pověřena vedením služby, sociální pracovnice
Tel.: 605 234 965 E-mail: 58AkO0584-BFRYUSgevxO1.7~bGkO1p