Tradiční Fašank v roce 2021? Vzpomínkový
16. února 2021 Články

Tradiční Fašank v roce 2021? Vzpomínkový

Už je to hodně let, co poprvé vyšly odpoledne před Popeleční středou od zlínského azylového domu fašankové postavičky, aby připomenuly nejen zpěvem a hlučným veselím jednu z našich významných lidových tradic. Program zahrnoval také soutěž o nejoriginálnější masku, tak zvané pochování basy, ale i občerstvení. Typické voňavé koblížky. Letos? Radost ze vzpomínek na minulé ročníky.

"Vyzdobili jsme si naši společenskou místnost fotografiemi, které každoročně při akci pořizujeme, nechybí informace ke svátku, vybrané kostýmy či jejich části, ani basa, která na svůj čas vždy čeká za skříní. Je potřeba ji vyvětrat a zbavit pavučin," říká s úsměvem jedna z pracovnic sociální služby. Masopust, ale také fašank, ostatky, voračky, končiny, či obecně karneval, velmi blízce souvisí s církevním rokem. Je to období před začátkem postní doby, v němž se lidé radují, veselí, pořádají zábavy, scénické výstupy, hostiny a maškarní průvody. Slavení tak má různé podoby. Není potřeba opakovat, že všichni věřili, že situace v zemi se novým rokem zlepší a život se pozvolna bude alespoň trochu směrovat do běžnosti. Bohužel tomu tak není. A tak místo fašankového veselí se maminky v azylovém domě věnují mimo jiné, stejně jako ostatní rodičové, distanční výuce, pokud mají děti školního věku. 

Tradiční Fašank v roce 2021? VzpomínkovýTradiční Fašank v roce 2021? Vzpomínkový

Fašanková vzpomínka na rok 2007Fašanková vzpomínka na rok 2009Fašanková vzpomínka na rok 2016Fašanková vzpomínka na rok 2017Fašanková vzpomínka na rok 2020

Charitní domov pro matky s dětmi v tísni Zlín, finanční podpora: Zlínský kraj k Zajištění dostupnosti sociálních služeb na území Zlínského kraje pro rok 2021, statutární město Zlín, město Otrokovice, MPSV a dárci - děkujeme. Bankovní spojení ČS, a.s., č.ú. 1400878319/0800.

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys