V pečovatelské službě už ji nepotkáte. Paní Anna si chce novou životní roli užívat naplno
10. března 2021 Články

V pečovatelské službě už ji nepotkáte. Paní Anna si chce novou životní roli užívat naplno

"Poctivá při práci, taková ta stará škola, v tom nejlepším slova smyslu. Obětavá. Skvělá. Bezva baba." Tak vnímají děvčata z přímé péče svoji kolegyni, paní Annu. Ta byla téměř tři desetiletí skromným, ale významným článkem pečovatelského týmu. Od půlky března se bude více věnovat sobě, rodině, zahrádce. "A budu si to užívat," říká. 

Paní Anna Plšková tak zvaně přičichla k pomáhající profesi, když jí bylo něco málo přes třicet let. Bylo to v tehdejším Okresním ústavu sociálních služeb. Ten v roce 2006 převzala Charita Zlín, čímž se znatelně rozrostla stávající pečovatelská služba. A tak se stala terénní ´chariťačkou´ i paní Anna. O dva roky později přerušila její profesní dráhu vážná nemoc, která ji znemožnila vykonávat práci, kterou měla velmi ráda. I přesto, že ji několikaletá léčba vysílila, byla její chuť pomáhat druhým tak silná, že se do Charitní pečovatelské služby Zlín, která rozhodně není lehká fyzicky ani psychicky, vrátila. 

"Aničku jsem poznala před pěti lety při svém nástupu na pečovatelskou službu. Zaujala mne svou skromností a láskou k uživatelům. Její výkony byly vyrovnané, bylo na ni spolehnutí. Byla obětavá a vstřícná k uživatelům. Byla dobrou kolegyní a oporou týmu. Uživatelé ji měli rádi nejen pro její práci, pro radost, kterou rozdávala, ale i pro životní nadhled a porozumění. Mnozí uživatelé by chtěli na péči pouze ji nebo její sestru - dvojče," uvádí vedoucí sociální služby Zdeňka Vlčková. Skutečnost, že jde o kolegyni přímo ´andělskou´, potvrzuje ocenění, jehož držitelkou paní Anna je, spolu se svojí o pár minut starší sestrou Alenou. Zlínský anděl. Tak statutární město Zlín pojmenovalo poděkování, které udělovalo poprvé v roce 2016 osobnostem z řad poskytovatelů sociálních služeb a organizací podílejících se na pomoci a podpoře potřebným. 

Díky pandemické situaci, kdy pracovní týmy jsou rozděleny, se za všechny rozloučila vedoucí služby: "Vážená kolegyně, paní Aničko, děkuji za sebe, kolektiv i vděčné uživatele za Vámi odvedenou práci. Přeji do další životní etapy Boží požehnání a radost z každého dne." 

V domácí péči už ji nepotkáte. Paní Anna si chce novou životní roli užívat naplno1

Charitní pečovatelská služba Zlín, finanční podpora 2021: Zlínský kraj k Zajištění dostupnosti sociálních služeb na území Zlínského kraje pro rok 2021, statutární město Zlín, MPSV a dárci - děkujeme. Bankovní spojení ČS, a.s., č.ú. 1400878319/0800.

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys