Ve správě zlínské Charity je pět veřejných sbírek. Té nejdéle trvající je právě šest let
13. dubna 2023 Články

Zákon o veřejných sbírkách říká: Veřejnou sbírkou je získávání a shromažďování dobrovolných peněžitých příspěvků od předem neurčeného okruhu přispěvatelů pro předem stanovený veřejně prospěšný účel.
Ty spravované zlínskou Charitou jsou určeny na podporu konkrétních dětí, i ve prospěch žáků základních škol. Během roku jsou nepravidelně podporovány i beneficemi (ty mrazivé adventní 2022 přinesly krásných 19.190 korun!), přičemž výnos je v plné výši odesílán na samostatné účty jednotlivých sbírek.

Aktuálně otevřené veřejné sbírky

• Fabiánek (*2013), pohodový klučina, který by rád běhal za mičudou s ostatními dětmi (diagnosa PIVH)

Finance jsou využívány ke zmírnění projevů postižení, nemocí a zkvalitnění jeho života. V letošním roce finanční prostředky ze sbírky byly prozatím využity, mimo jiné, na úhradu osobní asistence, logopedických pomůcek, doplňků stravy, a to v celkové výši 34.598 Kč. Číslo bankovního účtu 115-4611660217/0100.
  • Kristýnka (*1998), usměvavá mladá žena, odkázaná na pomoc druhých (diagnosa DMO)

Finance jsou využívány na aktivity, které zabraňují nebo alespoň brzdí progresi onemocnění. V letošním roce budou finance ze sbírky využity na rehabilitace v domácím prostředí, které moc pomáhají. Půlroční náklady činí 54.000 Kč. Číslo bankovního účtu 115-4274630227/0100.
  • Mariánka (*2005), fajn holka na vozíku, jejíž ruce slábnou (diagnosa SMA)

Finance jsou využívány ke zmírnění příznaků nemoci a zkvalitnění jejího života. V letošním roce již byly zakoupeny potravinové doplňky a medikamenty v celkové částce 21.272 Kč. Číslo bankovního účtu 115-4274950247/0100.
  • Zlínská Církevní základní a mateřská škola (vzdělává a formuje děti a žáky respektující její křesťanské zaměření)

Finance jsou využívány k modernizaci a rozvoji výuky i zájmových a volnočasových činností, včetně případné revitalizace zázemí s přímým dopadem na vzdělávání dětí a žáků. Číslo bankovního účtu 123-833350267/0100.
  • Zlínská Základní škola Mostní (vzdělává žáky s lehkým až středně těžkým mentálním postižením)

Finance jsou využívány k modernizaci výuky, zájmových a relaxačních činností, včetně případné revitalizace zázemí uvnitř i vně budovy s přímým dopadem na rozvoj dovedností a schopností žáků. Číslo bankovního účtu 115-9911570267/0100.

Sbírky materiální

Poděkování všem, kteří pomáhají ať už v rámci beneficí, či zasláním finančních příspěvků na účet. Poděkování zlínské Komerční bance, a.s. za vstřícnost při vedení samostatných účtů.

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ