Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (1)
31. března 2022 Články

Poděkování všem, kteří se, dle svých možností, zapojují do pomoci Ukrajině. Vlna solidarity nezná hranic.

Poděkování a pozvbuzení také těm, kteří se teprve pomáhat chystají. Jednou z pomocí, o níž někteří lidé uvažují, je ubytovávání válečných uprchlíků. "Dle dotazů, které k nám přicházejí je zřejmé, že lidé váhají, zda mají ubytovat rodiny ve svých domovech, nevědí, na koho se obrátit, jak postupovat. Mnohdy si nevědí rady ani ti, kteří už uprchlíky přijali. Tito všichni si zaslouží velkou podporu a povzbuzení. Jen je potřeba, aby si každý uvědomil, že možná nepůjde o dny či týdny a není možné vstřícností nadmíru omezit potřeby své, i ubytovaných osob, či se dokonce, díky pomoci druhým, dostat do následné sociální nouze," shodují se sociální pracovníci, na něž se lidé s prosbou o vyslechnutí obracejí.

• Potřebujete.li konzultaci či radu, neváhejte kontaktovat pracovníky Občanské poradny Charity Zlín
    T: +420 739 245 973, +420 739 245 974; E: poradna@zlin.charita.cz

Charita Zlín:

• vyvíjí aktivity ve prospěch uprchlíků ubytovaných v kraji, a to dle dohody (farnosti, obce, správa ...) a potřeb, také ve spolupráci s charitami se sídlem ve Zlínském kraji
  • je partnerem KACPU - Krajské asistenční centrum pro Ukrajinu Zlínského kraje
    • které má za sebou první měsíc fungování v prostorách krajské nemocnice, ke dni 31.03.2022 pro příchozí žadatele nejen o udělení víza (zaregistrováno 7.103 osob) doposud dodala (z 21% objemu jde o dary), mimo jiné
      • 9.082 kusů nápojů = téměř šest tisícovek půllitrová voda, více než tři tisíce ovocných pitíček pro děti
      • 1.754 kusů přesnídávek = s hmotností kusu 100 - 190 gr v kapsičce či skle
      • 7.833 kusů cukrovinek = perníčky, oplatky, lipa, ovocné bonbony ...
        • o celkové hmotnosti 396,5 kg
      • k tomu také sunary, podsedáky do auta, přebalovací pult, vitaminy ...
      • zpráva Zlínského kraje uvádí, že v prvních dnech provozu toto fungovalo na hranici své kapacity, nyní je provoz klidnější
      • Poděkování za vstřícnost LESKO-Velkoobchod nápojů, s. r. o. a Potravinová banka ve Zlínském kraji, z. s., poděkování za spolupráci kolegům Oblastní spolek Českého červeného kříže Zlín, kteří pro centrum zajišťují hygienické balíčky. Poděkování hasičům, s nimiž je Charita Zlín v rámci KACPU nejčastěji v kontaktu, ostatním složkám IZS kraje i všem ostatním, kteří dělají maximum pro bezproblémové fungování centra.

I přesto, že do řešení nastalé situace vkládá Charita Zlín maximum svých možností, rozhodně neopouští své uživatele a registrované sociální a zdravotní služby seniorům, osobám se zdravotním nebo tělesným postižením, nemocným, rodinám s dětmi a osobám v krizi poskytuje v plném rozsahu.

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ