Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (2)
30. dubna 2022 Články

Poděkování všem, kteří se, dle svých možností, zapojují do pomoci Ukrajině. Vlna solidarity je stále velká.

Z Ukrajiny uteklo pět milionů lidí, domov jich muselo opustit už 11 milionů Nejvíce lidí utíká do Polska, Rumunska a Moldavska. Většina poté směřuje dál na Západ, v Česku je 300 tisíc uprchlíků.

• Potřebujete.li konzultaci či radu, neváhejte kontaktovat pracovníky Občanské poradny Charity Zlín
    T: +420 739 245 973, +420 739 245 974; E: poradna@zlin.charita.cz

Charita Zlín:

• během měsíce dubna uspořádala sbírku Velikonoční vajíčko = dětem přicházejícím do Zlínského kraje bylo, prostřednictvím KACPU, předáno 29,75 kg čokoládových figurek, perníčků ... a nespočet různých bonbonů
  • pořídila učebnice a pracovní sešity Domino I a Domino II pro děti z Ukrajiny (vždy 15 kusů, celkem 60 výtisků)
    • v rámci kurzů českého jazyka, které jsou určeny nově příchozím dětem, nemají zákonní zástupci finanční prostředky na pořízení těchto učebnic, ani základní školy nejsou schopny v současné době učebnice zakoupit
  • vyvíjí aktivity ve prospěch uprchlíků ubytovaných v kraji, a to dle dohody (farnosti, obce, správa ...) a potřeb, také ve spolupráci s charitami se sídlem ve Zlínském kraji
  • je partnerem KACPU - Krajské asistenční centrum pro Ukrajinu Zlínského kraje
    • které má za sebou dva měsíce fungování v prostorách krajské nemocnice, ke dni 30.04.2022 pro příchozí žadatele (celkem odbaveno 9.307 osob, z toho v dubnu 2.204 osoby, plus několik set uprchlíků, kteří se ve výčtu neobjevují, protože jim nebyla dočasná ochrana udělena), mimo jiné, doposud dodala
      • 14.445 kusů nápojů = devět tisícovek půllitrová, případně větší voda, pět tisíc jedno sto tři pitíčka pro děti
      • 4.115 kusů přesnídávek = s hmotností kusu 100 - 200 gr v kapsičce či skle
      • 12.608 kusů cukrovinek = perníčky, oplatky, lipa, ovocné bonbony ...
        • hmotnost 757,50 kg, z toho 249,91 kg dary prostřednictvím Potravinové banky ve Zlínském kraji, z.s.
      • k tomu také sunary, podsedáky do auta, přebalovací pult, vitaminy ...
      • Poděkování za vstřícnost LESKO-Velkoobchod nápojů, s. r. o. a Potravinová banka ve Zlínském kraji, z.s., poděkování za spolupráci kolegům Oblastní spolek Českého červeného kříže Zlín, kteří pro centrum zajišťují hygienické balíčky. Poděkování hasičům, s nimiž je Charita Zlín v rámci KACPU nejčastěji v kontaktu, ostatním složkám IZS kraje i všem ostatním, kteří dělají maximum pro bezproblémové fungování centra.
  • Charita Zlín pro hejtmana Zlínského kraje, Ing. Radima Holiše (dopis ze dne 02.05.2022, pdf)
  • Poděkování hejtmana Zlínského kraje Charitě Zlín (dopis ze dne 04.05.2022, pdf)

Charita Zlín nadále vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček5Charita Zlín nadále vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babičekCharita Zlín nadále vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babičekCharita Zlín nadále vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babičekCharita Zlín nadále vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babičekCharita Zlín nadále vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babičekCharita Zlín nadále vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babičekVelikonoční vajíčko, sbírka dobrot pro děti z UkrajinyVelikonoční vajíčko, sbírka dobrot pro děti z UkrajinyCharita Zlín nadále vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček

I přesto, že do řešení nastalé situace vkládá Charita Zlín maximum svých možností, rozhodně neopouští své uživatele a registrované sociální a zdravotní služby seniorům, osobám se zdravotním nebo tělesným postižením, nemocným, rodinám s dětmi a osobám v krizi poskytuje v plném rozsahu.

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ