Ukrajino, jsme s tebou!
6. října 2022 Články

Ukrajino, jsme s tebou!

Aktuálně: Vyhlásili jsme finanční sbírku Charita pro Ukrajinu (22.2.2022)Charita zajistí důstojnější podmínky pro vysídlené Ukrajince v Zakarpatí • Na Ukrajinu posíláme elektrocentrálu • Charita Česká republika vybavila v Moldavsku tři střediska pro uprchlíky z UkrajinyArcidiecézní charita Olomouc pomohla evakuovat dětský domov z Ukrajiny • Pro Ukrajinu nejvíc oceníme finanční pomoc • Papež František i Světová rada církví volají po míru pro Ukrajinu více viz níže, aktualizováno 

Charita Zlín: Naše pomoc uprchlíkům z Ukrajiny / Допомога біженцям 

Veřejná sbírka Charita Česká republika pro Ukrajinu

Aktuální zprávy Charity Česká republika

Bolest, kterou lidé cítí, je obrovská. Charita poskytuje psychologickou pomoc na Ukrajině (24.10.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Válka na Ukrajině trvá již dlouhých osm měsíců. Po celou dobu se zdejší obyvatelé potýkají s nepředstavitelnými hrůzami. Neustálé nebezpečí a strach mají pochopitelně negativní vliv na duševní zdraví Ukrajinců. Lidé zasažení válkou proto potřebují odbornou pomoc, která jim zajistí návrat do normálního života. Charita Česká republika uspořádala psychologické školení pro zdravotní a sociální pracovníky, kteří pomáhají ostatním vyrovnat s válečným traumatem.

Říct si o pomoc není vždy jednoduché
„Lidé nejprve řeší, zda mají pokryté základní potřeby, jako je jídlo a přístřeší. Až později začnou řešit problémy týkající se mentálního zdraví. Navíc na Ukrajině stále panuje stigma, že k psychologovi chodí jen blázni,“ vysvětluje psycholožka Uljana, proč je pro mnoho vysídlených lidí těžké říct si o pomoc.

Celý článek: Bolest, kterou lidé cítí, je obrovská. Charita poskytuje psychologickou pomoc na Ukrajině

Válka nám vzala vše. Díky pomoci Charity se dcera vrátila ke studiu a já jsem si našla práci, říká Lilia z Kyjeva (06.10.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Lilia Yarova je vdova z Kyjeva na Ukrajině. Kvůli válce musela opustit svůj domov a práci a vydat se na útěk do bezpečí. Společně se svou dcerou našly útočiště ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny. Tady se díky podpoře Charity znovu staví na vlastní nohy. Lilia si našla práci a její dcera může pokračovat ve studiu.

Celý rozhovork: Válka nám vzala vše. Díky pomoci Charity se dcera vrátila ke studiu a já jsem si našla práci, říká Lilia z Kyjeva

Nevíme, jak válka zní, ale vidíme, jak je ničivá, říkají ukrajinští uprchlíci žijící v Moldavsku (03.10.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Tatiana a Alexander jsou oba sluchově postižení. Být uprchlíkem je těžké za každé situace, být uprchlíkem se sluchovým postižením je ještě obtížnější. Tatiana a Alexander neslyší sirény, nemohou jednoduše komunikovat na útěku a nerozumí tomu, co se kolem nich děje. V Moldavsku našli bezpečné útočiště a snaží se o návrat k normálnímu životu...

Celý rozhovor: Nevíme, jak válka zní, ale vidíme, jak je ničivá, říkají ukrajinští uprchlíci žijící v Moldavsku

Lidé přišli o všechno, co měli: o domov, město, koníčky, známá místa i o status, říká ukrajinská psycholožka (13.09.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Uljana Popova je psycholožka, která již více než čtyři roky pracuje pro Charitu Ukrajina. Od začátku války se její práce zcela proměnila. Pomáhá lidem, které válka vyhnala z jejich domovů do bezpečnějších částí Ukrajiny, překonat válečné hrůzy a začít fungovat v nové realitě. Pomáhá jim naučit se žít normální život ve stínu války. Charita Česká republika poskytuje psychologický výcvik odborníkům, jako je Uljana...

Celý rozhovor: Lidé přišli o všechno, co měli: o domov, město, koníčky, známá místa i o status, říká ukrajinská psycholožka

Charita Česká republika v pomoci Ukrajině nepolevuje (24.08.2022, Charita Česká republika)

Od prvního okamžiku, kdy začali přijíždět první z těch, kteří utíkali před válkou, se do pomoci naplno zapojila celá charitní síť. Místní Charity se snažily nově příchozím z Ukrajiny, což byly především ženy a děti, zajistit základní životní potřeby, jako jsou pitná voda, potraviny, ošacení, ubytování i psychosociální pomoc. Pomáhaly rovněž při vyřizování administrativních úkonů a dalších potřebných záležitostí. Naší velkou výhodou bylo to, že se službami cizincům i pomocí při mimořádných událostech má Charita Česká republika dlouhou a bohatou zkušenost.

Navíc jsme spojili své síly i s dalšími hlavními nevládními organizacemi, které pracují s migranty v České republice, a zapojili se do projektu webového rozcestníku Stojíme za Ukrajinou. Díky němu vzniklo centrální místo koordinace pomoci.

Celkem se na humanitární sbírce Charity Česká republika sešlo za půl roku (od 24. 2. do 22. 8. 2022): 154 705 718 Kč. Z toho bylo vynaloženo na:

  • humanitární dodávky na Ukrajinu: 8 800 000 Kč
  • humanitární pomoc ukrajinským uprchlíkům v Moldavsku: 6 000 000 Kč
  • podporu partnerské organizace Caritas Ukraine: 1 500 000 Kč
  • kofinance k projektům institucionálních donorů (Moldavsko, Ukrajina): 18 500 000 Kč (částečně čerpáno, částečně bude čerpáno v nadcházejících měsících)

Do našich regionálních Charit (Arcidiecézní a Diecézní charity) odešlo 32,2 mil. Kč. (Dalších 5,4 milionů Kč jsou pro ně připravené – dosud neodešlo). Z těchto peněz budou dále hrazeny potřeby ukrajinských uprchlíků v ČR.

Peníze ze sbírky také podporují naši Asistenční infolinku v ukrajinském jazyce, která pomáhá Ukrajincům v ČR se zorientovat – poskytuje tlumočení, informace a síťuje je na návazné služby. Díky penězům ze sbírky zůstává zachována rozšířená doba poskytování služeb Infolinky: každý všední den 9–13 a 14–18 hodin. V regionech v ČR z peněz nakupují materiální pomoc a pomáhají jim s adaptací a integrací.

Celý článek: Charita Česká republika v pomoci Ukrajině nepolevuje

Válka na Ukrajině vyhnala z domovů miliony lidí. Více než 7 milionů z nich se přemístilo do bezpečnějších regionů na západě Ukrajiny, mimo jiné i do Zakarpatí ...

Kolik lidí zamířilo od začátku ruské invaze do Zakarpatské oblasti?

V této situaci nelze hovořit o přesném čísle. Od začátku války do Zakarpatí uteklo asi milion Ukrajinců, ne všichni tu ale zůstali. Mnoho z nich tu bylo jen pár dní a pak pokračovali dál za hranice země. Nicméně počet vysídlených lidí v regionu je stále velký, něco kolem 400 000 lidí. Ne všichni jsou ale registrovaní, spousta z nich žije v soukromých domech u místních nebo v hotelech. Někteří se vrátili zpět do měst, odkud přišli.

Kde jsou lidé, kteří sem uprchli před válkou, ubytováni?

Většina z nich je ubytovaná ve školách, školkách, sportovních halách, ubytovnách a dalších velkokapacitních prostorech. Zázemí tu samozřejmě není adekvátní, ale je to pořád lepší než žít ve městech, která jsou ostřelována ruskými raketami.

S jakými obtížemi se zde lidé nejvíc potýkají?

V kolektivních centrech žije mnoho lidí, soukromí zde v podstatě neexistuje. Navíc mají lidé omezený přístup k tekoucí vodě, třeba jen pár hodin denně. Stejně tak je trápí nedostatek spotřebičů, jako jsou pračky, ledničky nebo mikrovlnné trouby. Některé ubytovací prostory jsme vybavili sprchovými kabinami tak, aby lidé nemuseli čekat příliš dlouho ve frontě.

Celý článek: Nejzásadnější je zajistit důstojné bydlení pro lidi prchající před válkou, říká Vasyl Demianchuk

Před několika měsíci se Muhammed Hammady, vedoucí mise Charity Česká republika v Iráku a Sýrii, přesunul na Ukrajinu, aby zde dohlížel na naše humanitární aktivity. Hovořili jsme s ním o práci Charity na Ukrajině a v Iráku i o jeho osobní motivaci přijet do země, která kvůli ruské invazi prochází válečným utrpením.

Ještě před několika měsíci jste pracoval a žil v Iráku. Kdy jste se rozhodl přijet na Ukrajinu?

Od prvního dne ruské invaze jsem byl v šoku jako snad všichni lidé na celém světě a neustále jsem četl nové zprávy. Každý den jsem trávil hodiny sledováním zpráv a dohledáváním klíčových informací. Díky tomu jsem si vytvořil ucelený kontext a dalo mi to určitou představu o tom, jak může situace vypadat za několik měsíců. V té době už bylo mnoho oblastí vybombardováno a mnoho vesnic a měst bylo právě evakuováno. Miliony Ukrajinců musely utéct, ať už za hranice, nebo na jiná místa v zemi.

Celý článek: Poznejte Charitu: Muhammed Hammady využívá na Ukrajině zkušenosti z humanitární práce v Iráku

Existuje-li Bůh, proč dopustil válku? Otázka, kterou slýchá v posledních týdnech velmi často. Řeckokatolický kněz Pavel Semenyuk se zapojil do projektů Arcidiecézní charity Praha na pomoc ukrajinským uprchlíkům. Velká část z nich se dodnes vyrovnává s traumatickými zážitky. Důležitá je pro ně pomoc nejen sociálních pracovníků a psychologa, ale i možnost rozhovoru s knězem.

Celý článek: Do pomoci uprchlíkům zapojila Charita kněze. Dodává jim sílu vše zvládnout (08.07.2022, Charita Česká republika)

Přichází k němu babička a děda, přestože už několik let nejsou mezi živými. Jedenáctiletý Matvej takto popisuje sen, který se mu stále vrací. O tři roky starší Karolína se zase ve snu bojí, že její město zatopí obří jezero. Oba mají za sebou dramatický útěk z Ukrajiny.

Celý článek: Útěk z Ukrajiny: Vyděsilo je i hučení větráku a letící letadlo (10.06.2022, Charita Česká republika)

Charita zajistí válkou stiženým lidem ve Lvovské oblasti psychologickou péči a základní potřeby (27.05.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Charita pomůže vnitřně vysídleným lidem ve Lvovské oblasti zajistit nejen základní životní potřeby, ale i přístup k psychosociální péči, která je v době války velmi potřebná. Zaměříme se na pomoc těm nejvíce zranitelným skupinám lidí, jako jsou senioři, lidé s postižením, těžce nemocní, rodiny s několika dětmi a samoživitelky nebo těhotné či kojící ženy. Vyškolíme místní psychology i sociální pracovníky, aby dokázali poskytovat odpovídající péči lidem zasaženým válečným konfliktem. Pomůžeme tak vnitřně vysídleným lidem, aby se dokázali vypořádat s nepříjemnými zkušenostmi a začali znovu vést normální život. Psychologickou péči obdrží na 480 lidí.

Celý článek: Charita zajistí válkou stiženým lidem ve Lvovské oblasti psychologickou péči a základní potřeby (27.05.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

80 lidí na jednu toaletu? Charita zajistí důstojnější podmínky pro vysídlené Ukrajince v Zakarpatí (16.05.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Více než 130 tisíc běženců, kteří zamířili do Zakarpatí hlavně z jižní a východní Ukrajiny, bydlí v kolektivních ubytovacích centrech, jako jsou tělocvičny, obchodní budovy, internáty a školky. Taková místa nejsou uzpůsobena pro zajištění důstojného bydlení. Není zde dostatek místa pro postele a chybí také dostatečný počet sprch a toalet. Je zcela běžné, že se o jednu toaletu či sprchu dělí více než 20 lidí. Výjimkou nejsou ani případy, kdy připadá jedno sociální zařízení na 80 běženců, či dokonce zcela chybí. Přeplněná centra představují problém zejména pro ty nejzranitelnější skupiny, jako jsou staří lidé, děti, těhotné ženy a osoby se zhoršeným zdravotním stavem.

Postavíme toalety, sprchy i ubytování: Nový projekt, který jsme díky finanční podpoře Ministerstva zahraničních věcí České republiky zahájili, poběží následujících šest měsíců a zaměří se na zlepšení životních podmínek vysídlených Ukrajinců v Zakarpatí. Zaměříme se zejména na zlepšení hygienických podmínek a zajištění důstojného ubytování pro ty nejzranitelnější.

Celý článek: 80 lidí na jednu toaletu? Charita zajistí důstojnější podmínky pro vysídlené Ukrajince v Zakarpatí (16.05.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Julie čekala třetí dítě. Bydlela s rodinou na předměstí Kyjeva a kvůli bombardování se už čtvrtý týden ukrývala s dětmi ve sklepě. Juliin manžel šel do boje a byl to on, který trval na tom, aby těhotná žena se dvěma dětmi opustila Ukrajinu. Slyšel od známých, jak mnoho žen porodilo ve sklepích anebo v kyjevském metru bez jakékoli zdravotní péče. Nechtěl, aby toto riziko podstoupila jeho drahá žena. A tak se Julie v pokročilém stadiu těhotenství vydala na cestu. Nemohla odmítnout prosbu sousedů, kteří naléhavě prosili, aby jim a jejich dětem pomohla z válečné zóny také utéct.

Celý článek: Válka rozdělila rodinu Julie. Manžel si novorozeného syna nepochová (10.05.2022, Charita Česká republika)

Dětem se stýská po domově. A mně taky, říká učitelka dětské adaptační skupiny, kterou provozujeme (10.05.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Mluvíme o emocích a učíme se česky. Young Caritas klub je určen zejména pro děti předškolního věku, nejmladšímu členovi jsou dva roky, nejstarší holčičce je 8. „První den byl náročný. Děti se nemohly dočkat, až si konečně zase budou moci hrát s vrstevníky. Postupně jsme ale zavedli pravidla a rutinu. Náš klub je otevřen od 8 do 2. Dopoledne jdeme většinou na procházku. Po obědě si pak hrajeme vevnitř a učíme se česky,“ popisuje denní program učitelka Kateryna. Obědy a svačiny dětem zprostředkovává Charita Česká republika ze sbírky Charita pro Ukrajinu.

Celý článek: Dětem se stýská po domově. A mně taky, říká učitelka dětské adaptační skupiny, kterou provozujeme (10.05.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Světlana Porsche: Jsme svědky obrovské vlny solidarity (09.05.2022, Charita Česká republika)

Poskytujeme asistenci při registraci na úřadech. Jsme 7 dní v týdnu přítomni na čtyřech pobočkách oddělení pobytu cizinců Ministerstva vnitra. Přichází sem tisíce lidí denně. Jsou tu i děti. Ráno ještě za mrazu a tmy stojí fronty před úřadem. Dáváme lidem i nápoje a jídlo. Mnoho z nich potřebuje další pomoc, kterou se snažíme zajistit. Někdo potřebuje lékaře, někdo se stěhuje k příbuzným, ale těm chybí matrace, další jsou úplně bez prostředků a chybí jim i jídlo pro děti a bydlení.

Celý rozhovor: Světlana Porsche: Jsme svědky obrovské vlny solidarity (09.05.2022, Charita Česká republika)

Před několika týdny jsme uskutečnili již druhou cestu přímo do míst, která nám jsou velmi blízká. První cestu iniciovala paní z Ukrajiny, se kterou jsem se seznámila v autobuse na cestě z Nadvirne, partnerského města Krnova, a právě sem směřovaly naše kroky s pomocí i nyní. Paní prosila o poskytnutí pomoci v obci Krásná, kde se starají mimo jiné o maminky s dětmi a seniory přicházející z východu země.

V Charitě Krnov jsme spojili své síly, oslovili lidi, kteří projevili zájem pomoci, a během tří dnů jsme dostali spoustu materiálních potřeb (zdravotní materiál, potraviny, drogerii, pracovní oděvy). Původně bylo naplánováno, že předáme pomoc na hranici, ale protože se situace měnila každým dnem, byli jsme nakonec požádáni, abychom vše převezli přes hranice s doprovodem z Ukrajiny.

Celý článek: Cesta na Ukrajinu: Při předávání materiální pomoci nás přepadlo několik raketových poplachů (05.05.2022, Charita Česká republika)

Charita Česká republika pomáhá válkou sužované Ukrajině i uprchlíkům v Česku (04.05.2022, Charita Česká republika, tisková zpráva)

Válka na Ukrajině trvá přes dva měsíce. Díky štědrým dárcům jsme na sbírkovém účtu Charita pro Ukrajinu shromáždili 157 300 000 korun. Jak peníze pomáhají?

Charita Česká republika spolupracuje s partnerskou organizací Charita Ukrajina. Díky tomuto dlouholetému partnerství tak můžeme bezprostředně a cíleně reagovat na potřeby lidí zasažených válkou. Dodáváme materiální pomoc našim partnerům v ukrajinské Charitě v oblastech bojů. Pomáháme uprchlíkům na hranicích, na cestě ze země i vnitřně vysídleným. Ve spolupráci s českými úřady poskytujeme pomoc ukrajinským uprchlíkům v České republice. Široká charitní síť nám umožnuje poskytovat kvalifikované služby na celém území republiky.

Od prvního dne vpádu ruských okupantů na území Ukrajiny jsme ze sbírky realizovali celkem 26 900 000 korun, z čehož 56 % připadá na humanitární pomoc na místě konfliktu a 44 % na pomoc válečným uprchlíkům v Česku. Celkový objem dosud poskytnuté humanitární pomoci činí téměř 15 milionů korun.

Celá tisková zpráva: Charita Česká republika pomáhá válkou sužované Ukrajině i uprchlíkům v Česku (04.05.2022, Charita Česká republika, tisková zpráva)

Humanitární pomoc pro 1500 vysídlených Ukrajinců. Charita Česká startuje nový projekt (02.05.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Ruská invaze na Ukrajinu vyhnala z domovů už více než 11 milionů lidí. Většina z nich se uchýlila na západ země, mimo jiné i do Drohobyče a jeho okolí, kde momentálně našlo útočiště více než 40 tisíc lidí. Místní charitní pobočka jim poskytuje pomoc, ale část z nich stále zůstává mimo oficiální podporu. Charita Česká republika zajistí v Drohobyčském okresu základní potřeby 1500 vysídlených Ukrajinců a zlepší dostupnost zdravotní péče. 

Lidem prchajícím před válkou  pomůžeme pokrýt základní potřeby a zlepšíme dostupnost zdravotní péče
Od začátku ruské invaze na Ukrajinu opustilo svůj domov již více než  11 milionů lidí. Váleční uprchlíci ale nemíří pouze za hranice země, více než 7,7 milionů z nich zůstává na Ukrajině. Stahují se zejména do bezpečnějších oblastí na západě. Drohobyč, který leží 60 kilometrů jižně od Lvova, je jedno z měst, které se stalo útočištěm pro lidi prchající před válkou. Drohobyčský okres v současné době hostí více než 40 tisíc vnitřně vysídlených Ukrajinců, což je pro město se 74 tisíc obyvateli obrovská zátěž.

„Vše nasvědčuje tomu, že lidé budou muset zůstat mimo místa, odkud pocházejí, po delší čas. Mají-li toto období přečkat v relativním klidu a psychicky zvládnutelném módu a důstojných podmínkách, pak je potřeba tuhle situaci rychle řešit,“ komentuje situaci regionální manažer Charity Evžen Diviš, který nedávno Drohobyč navštívil.

Celý článek: Humanitární pomoc pro 1500 vysídlených Ukrajinců. Charita Česká startuje nový projekt (02.05.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Jak dopadá uprchlická krize na chudé Moldavsko a jak v zemi pomáhá Charita? (29.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Ačkoli je Moldavsko nejmenším sousedním státem Ukrajiny, přijalo doposud vůbec nejvíce uprchlíků v přepočtu na obyvatele. Od začátku války překročilo hranice Moldavska přes 430 tisíc uprchlíků a kolem 100 tisíc jich v zemi nadále zůstává. Nejchudší země Evropy ale nápor uprchlíků přestává zvládat. Nemá dostatek financí ani kapacit na zajištění pomoci. Jak se Moldavsko vyrovnává se současnou situací a jak v zemi pomáháme?

Celý článek: Jak dopadá uprchlická krize na chudé Moldavsko a jak v zemi pomáhá Charita? (29.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Letní tábor v Moldavsku se stal azylem pro uprchlíky. Začínají si tady znovu užívat života (28.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

V letním táboře Prietenia ve vesnici Cosnita v Moldavsku v současnosti bydlí 130 uprchlíků z Ukrajiny. Svůj život rozdělují na dvě etapy - do 24. února a po tomto dni, kdy je ruská invaze na Ukrajinu vyhnala z jejich domovů. Charita Česká republika vybavila letní tábor Cosnita potřebnými spotřebiči, jako jsou pračky a ledničky, a dodala také přikrývky a polštáře, aby měli uprchlíci v Moldavsku pohodlí a cítili se v bezpečí. Potkali jsme se se třemi ženami, které v táboře momentálně bydlí a přibližují, jak se jim v Moldavsku žije.

Celý článek: Letní tábor v Moldavsku se stal azylem pro uprchlíky. Začínají si tady znovu užívat života (28.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Humanitární pomoc pro 210 000 uprchlíků v Moldavsku. Charita zahájila projekt financovaný DG ECHO (19.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Hranice Moldavska s Ukrajinou překročilo už více než 430 tisíc uprchlíků, z nichž zhruba 100 tisíc v zemi zůstává a v současnosti tvoří až 4 procenta obyvatel tohoto malého státu. Charita pomáhá ukrajinským uprchlíkům v Moldavsku od prvního dne války. Poskytujeme pomoc na hraničních přechodech, zajišťujeme zdravotní i sociální péči a vybavujeme centra pro uprchlíky potřebným vybavením, jako jsou pračky, ledničky, matrace, ložní prádlo a další.

Nově zahájený projekt financovaný Generálním ředitelstvím pro evropskou civilní ochranu a operace humanitární pomoci (DG ECHO) poběží následujících dvanáct měsíců a zaměří se na přímou humanitární pomoc ukrajinským uprchlíkům. Celkem pomůžeme 210 tisícům uprchlíků v Moldavsku. Zajistíme přístup ke zdravotnickým službám včetně psychologické péče, nadále budeme poskytovat potřebný materiál 96 centrům pro uprchlíky po celé zemi i moldavským rodinám, u kterých jsou uprchlíci ubytovaní, abychom lidem prchajícím před válkou zařídili bezpečné a důstojné ubytování. Zároveň poskytneme uprchlíkům potraviny a pomůžeme jim pokrýt základní potřeby prostřednictvím jednorázové i opakované okamžité peněžní podpory.

Celý článek: Humanitární pomoc pro 210 000 uprchlíků v Moldavsku. Charita zahájila projekt financovaný DG ECHO (19.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

„Držte pohromadě, najděte si nové přátele a učte se od dětí,“ radí Alena Vabik uprchlíkům z Ukrajiny. Sama si na život v Česku začala zvykat před šesti lety, i když její příchod nebyl za tak dramatických okolností. S manželem a synem u nás začali žít díky programu přesídlení krajanů, na kterém se Arcidiecézní charita Praha podílí od roku 2015. „Naše rodina pochází z české vesnice, babička na mě jako na malou holku mluvila česky, pak jsme ale s rodiči žili v Oděse. Dnes ovládám oba jazyky, a tak můžu krajanům nabídnout osobní zkušenost,“ vysvětluje Alena. Do pomoci zapojila také manžela a syna. Zatímco muž pomáhá s nutnými opravami v objektech, kde Charita ubytovává uprchlíky, vrtá a převáží, co je potřeba, syn ve škole tlumočí novým ukrajinským spolužákům. Pomáhal také vyrábět ukrajinské vlajky, po kterých začala být po vypuknutí války sháňka.

Celý článek: Manžel vrtá, syn tlumočí. Dobrovolnice Alena zapojila do pomoci uprchlíkům celou rodinu (20.04.2022, Charita Česká republika)

„Nežijte vzpomínkami, ale denně si nastavujte malé cíle, hledejte si nové přátele, nové životní možnosti,“ vzkazuje uprchlíkům z Ukrajiny dětská psycholožka Alexandra. Ví, o čem mluví, je totiž jedna z nich – s rodinou utekla z Mariupolu. Na mobilu ukazuje fotku rozbombardovaného domu, ve kterém bydlela.

Celý článek: Kreslí vojáky a tanky, ze stavebnic staví kryty. Děti se v adaptačním centru vyrovnávají s válkou (20.04.2022, Charita Česká republika)

Ivano-Frankivsk se stará o 150 000 uprchlíků. Pomáháme i my (19.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Na západ Ukrajiny míří miliony lidí prchajících před válkou na východě země. Jen Ivano-Frankivsk a jeho okolí přijali již více než 150 000 uprchlíků. Tamní arcidiecéze mobilizuje svoje kapacity a zajišťuje ubytování a základní potřeby pro 1600 z nich. Na město samotné přitom již několikrát dopadly ruské rakety. „Přijmout lidi prchající před válkou ale neznamená jen poskytnutí pomoci, ale také převzetí velké zodpovědnosti,“ říká tamní arcibiskup Volodymyr Vijtyshyn. „Mnoho lidí, kteří se vydali na více než 1000 km dlouhou cestu na západ Ukrajiny, utrpělo těžké rány osudu. Takové stresové situace způsobují zdravotní problémy zejména starším lidem, ale také dětem a ženám. Proto jim nabízíme bezplatné ošetření v naší ambulanci sv. Lukáše,“ dodává.

Celý článek: Ivano-Frankivsk se stará o 150 000 uprchlíků. Pomáháme i my (19.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Uprchlíci se nebudou moct vrátit domů měsíce či roky, říká Evžen Diviš (15.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Evžen Diviš, koordinátor pomoci Charity Česká republika na Ukrajině, se nedávno přímo z válečných míst vrátil.

Východ a jih země jsou stále ohrožené a do velké míry okupované. Okolí Kyjeva už sice okupované není, ale podle všeho jsou oblasti hodně zničené a zaminované. To znamená, že mohou zůstat nepřístupné ještě hodně dlouho, měsíce či spíš roky, pokud je zaminování důkladné. Domů se lidé zatím vrací jen ojediněle, takže potřeba postarat se o ty, kteří před válkou prchají, přetrvává. Ať už mluvíme o těch, kteří odešli do okolních zemí či například Česka, nebo o těch, kteří se přesunuli na západ Ukrajiny.

Uprchlíků, především těch z východních částí země, neustále přibývá. Evakuace z oblastí na dosah ruské armády či ruských separatistů stále pokračuje. K odchodu vyzývají obyvatele ale i v místech střední Ukrajiny, jako je třeba Dnipro. Zároveň se proměnil typ lidí, kteří na západ přicházejí. Ti, kteří odcházeli ze svých domovů na začátku války, byli povětšinou lidé lépe situovaní s kontakty na západě, kteří často mířili dál do Evropy. Nyní ale přicházejí na západ Ukrajiny spíš lidé chudší, bez kontaktů za hranice, kteří navíc často utíkali na poslední chvíli skrze humanitární koridory. Vlastně až ve chvíli, kdy válka přišla už (skoro) k nim. Jsou tak v psychicky mnohem horším stavu.

Zatím se daří naplňovat základní bezprostřední potřeby, jako je střecha nad hlavou, mít se čeho najíst, kde se umýt. Nezanedbatelné množství uprchlíků ale našlo zázemí v hromadných zařízeních, jako jsou tělocvičny, kulturní domy, nevyužívané firemní objekty apod. Ubytování je často hodně provizorní, s mnoha lidmi v jedné místnosti, na provizorních lehátkách, bez dostatečného sociálního zázemí, tedy více než 20 osob na sprchu a záchod. A to je neudržitelné.

Celý rozhovor: Uprchlíci se nebudou moct vrátit domů měsíce či roky, říká Evžen Diviš (15.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Příběh z Ukrajiny: Poslední kapka (15.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

„V pondělí 7. března po páté hodině ráno vletěla do mého bytu oknem raketa,“ vzpomíná na okolnosti svého útěku z rodného města sympatická černovláska Marina v pruhovaném triku a ukazuje na svém tabletu snímek rozbitého panelového domu. Tento velmi silný „abstrel“ byl pro ni poslední kapkou. Po dohodě s kamarádkou Annou naházela do tašky pár nejnutnějších věcí, doklady a společně s labradorem Jersey a s Annou se vydaly na nádraží v Mykolajivu (rusky Nikolajevu), půlmilionovém městě ležícím na jihu Ukrajiny poblíž Oděsy.

Celý článek: Příběh z Ukrajiny: Poslední kapka (15.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Příběh z hranic: Tanya utekla s mladším synem do Polska, ten starší zůstal s tátou na Ukrajině (14.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

První dny války strávila Tanya společně s manželem a dvěma syny, Nikitou a Dimitrim, v krytu nedaleko jejich domu v jihoukrajinském Mykolajivu. Ostřelování ale sílilo a ona se bála o své děti. Padlo rozhodnutí odjet do Polska. Nejmladší Nikita odešel s ní, šestnáctiletý Dimitri zůstal v zemi. „Nechtěl tu nechat tátu samotného. Bylo to velmi emotivní loučení,“ vzpomíná Tayna. Na Ukrajině zůstala i její 26letá dcera s měsíční dcerou a svým manželem. 

Celý článek: Příběh z hranic: Tanya utekla s mladším synem do Polska, ten starší zůstal s tátou na Ukrajině (14.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Příběh uprchlice: V přeplněném vlaku jsme jeli 20 hodin. Spali jsme, kde se dalo (13.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Viktoria Christianko žila ještě před pár týdny se svými dvěma dětmi, čtyřletým Danielem a roční Sonyou, a manželem v jihoukrajinském městě Mykolajiv. Začátek války strávili v protiatomovém krytu, pak se ale kvůli zhoršující se situaci rozhodli město opustit. Viktoria s dětmi cestovala v přeplněném vlaku do Lvova na západ země. Nakonec se dostali do polské Přemyšli, kde jim pomohla místní Charita.

Celý článek: Příběh uprchlice: V přeplněném vlaku jsme jeli 20 hodin. Spali jsme, kde se dalo (13.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Příběhy z války: Vojáci na nás mířili zbraněmi kvůli ukrajinské hymně (12.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

„V sousedním domě se ve sklepě schovávala rodina. Věděla jsem, že je mezi nimi těhotná žena. Jednoho dne její manžel vyšel z úkrytu, aby pro ni přinesl nějaké jídlo a léky. Dostal se do míst, kde se bojovalo. Na místě zemřel,“ vzpomíná Natalia Starostenco na den, kdy se svou rodinou utekla z jihoukrajinského Chersonu. Zamířili do sousedního Moldavska, kde jim pomocnou ruku poskytla Charita Česká republika.

Celý článek: Příběhy z války: Vojáci na nás mířili zbraněmi kvůli ukrajinské hymně (12.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Příběh z války: s manželem se rozloučila na hranici, musel zůstat na Ukrajině (11.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Když na Charkov na východní Ukrajině začaly padat první bomby, ukryla se rodina do místní stanice metra. Několik dnů přespávali na lůžkách, prostory stanice se ale každým dnem plnily dalšími lidmi. Občas slyšeli raketové nálety nad městem a někdy se otřásaly i zdi stanice. Ilyena se čím dál více bála, hlavně o svého syna. S manželem se proto rozhodli přesunout do většího bezpečí.

Celý článek: Příběh z války: s manželem se rozloučila na hranici, musel zůstat na Ukrajině (11.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Tři oblasti, ve kterých dobrovolníci Young Caritas pomáhají uprchlíkům z Ukrajiny (07.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Do České republiky přicestovalo od začátku války na Ukrajině už více než 250 tisíc Ukrajinek a Ukrajinců. Tým Young Caritas v Praze bezprostředně po vypuknutí ruské invaze vybudoval širokou síť dobrovolníků, která uprchlíkům v Česku pomáhá. Rodinám z Ukrajiny hlídají děti, dělají jim průvodce a zároveň asistují sociálním pracovníkům...

Celý článek: Tři oblasti, ve kterých dobrovolníci Young Caritas pomáhají uprchlíkům z Ukrajiny (07.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Z Kyjeva uprchli před válkou, zemi však neopouští, chtějí pomáhat z Drohobyče (07.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Iryna Selina se narodila v Kyjevě a žila téměř v centru hlavního města. Po vypuknutí války se společně se 4 dospělými a dítětem přesunula do Drohobyče na západ Ukrajiny, kde působí ukrajinská Charita. Charita na místě pomáhá vnitřně vysídleným – poskytuje jim potraviny, oblečení, ubytování i zdravotní péči. Přečtěte si, jak uprchlická skupinka vývoj současné situace hodnotí a jaké má plány.

Celý článek: Z Kyjeva uprchli před válkou, zemi však neopouští, chtějí pomáhat z Drohobyče (07.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Logistiku studují lidé roky, my měli na zajištění prvního kamionu den a půl, říká Šárka Prošková (06.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Charita reaguje přímo na konkrétní potřeby našich lokálních partnerů na místě. Dodávky tak zajišťujeme přímo na míru ve velkých objemech, po paletách. Proto individuální materiální dary nemůžeme přijímat. Významně by se snížila efektivita pomoci a logisticky by to bylo velmi náročné. Určitě si ale moc vážíme, pokud nám, respektive Ukrajině, chtějí lidé pomoci. Co nám určitě pomůže, jsou finanční příspěvky na naši veřejnou sbírku na podporu Ukrajiny. Díky ní jsme schopni dodávky pomoci do země zajišťovat i nadále.

Charita Česká republika běžně kamiony s humanitární pomocí z Česka nevypravuje. Trvalo ale jen pár dní a na Ukrajinu zamířily první dva kamiony. Jaké bylo zvládnout tuhle logistiku během pár dní?

Bylo to náročné, ale vznikla tahle urgentní potřeba a my na ni museli reagovat a přizpůsobit se. První dva kamiony jsme vypravili - a hlavně naplnili - za den a půl.

Já se běžně věnuji rozvojovému vzdělávání a osvětě, takže koordinace, základní logistika a jednání s dodavateli jsou mi blízké. Zároveň nemám problém komunikovat s partnery, dojednat slevu a podobně. To mi v začátku hodně pomohlo. Samozřejmě, je to úplně něco jiného, ale na druhou stranu jsem se něčemu principiálně podobnému věnovala už před vypuknutím války na Ukrajině.

Celý článek: Logistiku studují lidé roky, my měli na zajištění prvního kamionu den a půl, říká Šárka Prošková (06.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Україна: Інформація для прибульців та їхніх гідів (06.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Ми надаємо огляд основної інформації, особливо корисної для тих, хто допомагає або розміщує новоприбулих біженців з України, але також може бути корисною для громадян України, які тривалий час проживають в Чеській Республіці.

Вся стаття: Україна: Інформація для прибульців та їхніх гідів (06.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Nechceme utíkat, chceme se vrátit, říká žena prchající před válkou (05.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Jedno auto, dva dny, čtyři ženy. Nina s dcerou, matkou a tchyní utekly z Kyjeva do západoukrajinského Drohobyče. „Jejich kluci” v hlavním městě zůstali. Chtějí ho bránit, aby se měla rodina kam vrátit. 

Nina z hlavního města odjíždět nechtěla. Situace však byla čím dál složitější. Byl problém sehnat potraviny i léky. Její matka je po onkologické operaci a medikamenty potřebuje. „Když stojíte čtyři hodiny ve frontě do lékárny a pak zjistíte, že nemají všechno, co potřebujete, dojde vám, že opravdu musíte odjet,” vzpomíná Nina.  

Celý článek: Nechceme utíkat, chceme se vrátit, říká žena prchající před válkou (05.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Příběh z války: fotografka Zlata z Kyjeva (01.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Zlata plánovala nastoupit do nové práce v produkční společnosti v Kyjevě, to ale odložila na neurčito. Válka jí překazila plány. Podařilo se jí utéct z Ukrajiny a teď hledá zaměstnání v Polsku. Doufá, že se uživí jako fotografka, ráda bude ale za jakoukoliv práci. Chce finančně podpořit svou rodinu, která zůstala na Ukrajině a skrývá se před útoky.

Zlata je mladá fotografka z Kyjeva. Potkali jsme se s ní 29. února 2022 na polském hraničním přechodu Budomierz, kde se s námi podělila o svůj příběh. Ve středu 23. února byla na návštěvě u rodičů v Černihivu a ze svého rodného města se vracela s pocitem úzkosti, který nedokázala vysvětlit. Následující týden ji čekal nástup do nového zaměstnání v produkční firmě. Ten se však odsunul na neurčito, na zemi zaútočilo Rusko a na Ukrajině vypukla válka...

Celý článek: Příběh z války: fotografka Zlata z Kyjeva (01.04.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

70letá švadlena z Kyjeva: 30 let jsme žili svobodně, tuhle válku nikdo nemůže pochopit (31.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Ljubov Vladimirovna toho ve svém životě zažila už hodně – a přesto nevěřila tomu, že se ještě někdy dočká války. Společně s dalšími osmi lidmi musela narychlo utéct z ostřelovaného Kyjeva, dočasné stanoviště našli ve Lvově na západě země. Nyní zvažují, co dál. Přibližně 500 kilometrů dlouhá cesta z Kyjeva do Lvova jim zabrala dva dny, jeli autem i autobusem a nejvíce se báli o svou babičku, která trpí vážnými zdravotními problémy. Nakonec se ale do relativního bezpečí přece jen dopravili. „Místní Charita ve Lvově nám poskytla sprchy i teplé postele, nyní dostáváme čisté deky a oblečení. Moc za to děkujeme a pokud odsud odjedeme, vše samozřejmě zase vrátíme,“ říká Ljubov. 

Kvůli válce na Ukrajině muselo své domovy opustit už 10 milionů lidí. Nejčastěji jde o ženy, děti nebo seniory, kteří nutně potřebují alespoň základní péči – vodu, jídlo, teplo nebo léky. Pomáháme místním Charitám na Ukrajině tyto potřeby zajistit.

Celý článek: 70letá švadlena z Kyjeva: 30 let jsme žili svobodně, tuhle válku nikdo nemůže pochopit (31.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Příběh uprchlice: S dětmi jela 15 hodin v přeplněném vlaku bez jídla a pití (29.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Victoria uprchla s dětmi z ukrajinského města Čerkasy. Do bezpečí jeli skoro den a půl, neměli jídlo ani pití. A když konečně dorazili do Polska, nevěděli, kam jít. Byli na úplně cizím místě. Naštěstí jim tu pomohl pracovník Charity.

Celý článek: Příběh uprchlice: S dětmi jela 15 hodin v přeplněném vlaku bez jídla a pití (29.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Vzala jsem děti a odjela, aniž bych věděla kam: Příběhy uprchlíků z Ukrajiny v Moldavsku (24.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Moldavsko již téměř měsíc nepřestává přijímat lidi z válkou zasažené Ukrajiny. Podle oficiálních údajů tvoří nyní téměř 5 % obyvatel země ukrajinští uprchlíci, kteří se rozhodli alespoň dočasně zůstat v Moldavsku, dokud se situace neuklidní. Charita Česká republika pomáhá tisícům uprchlíků v Moldavsku a poskytuje jim přístřeší, hygienické potřeby a další služby.

Nevím, co nás dál čeká, říkají. 
Většina uprchlíků je ubytována v umísťovacích centrech po celé zemi. Lidé jsou vděční za podporu, kterou zde našli, a za pomocnou ruku, kterou jim Moldavsko - malá, chudá, ale přívětivá země - podalo...

Celý článek: Vzala jsem děti a odjela, aniž bych věděla kam: Příběhy uprchlíků z Ukrajiny v Moldavsku (24.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Do Záporoží dorazily léky pro pacienty psychiatrické léčebny (23.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Záporožská psychiatrická klinika vyslala před dvěma týdny prosbu o pomoc do okolních států. Dochází jí léky, které jsou nezbytné pro péči o pacienty s psychickými i neurologickými poruchami. Charita Česká republika proto ve spolupráci s Psychiatrickou společností ČLS JEP zprostředkovala dodávku zdravotnického materiálu. Kamion v úterý dorazil na místo.

Celý článek: Do Záporoží dorazily léky pro pacienty psychiatrické léčebny (23.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Pět způsobů, jak Charita pomáhá lidem stiženým válkou na Ukrajině (21.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Válka na Ukrajině trvá již bezmála měsíc. Po celou dobu pozorujeme obrovskou vlnu solidarity s ukrajinskými obyvateli, na sbírku Charita pro Ukrajinu již dárci zaslali 110 milionů korun. I díky nim a štědré podpoře řady firem a organizací můžeme pomáhat Ukrajině doma i za hranicemi. Jak konkrétně Charita lidem zasaženým válkou pomáhá?

  1. Humanitární pomoc pro Ukrajinu
  2. Ubytovací centra v Moldavsku
  3. Pomoc přímo na Ukrajině
  4. Pomoc na hranicích
  5. Podpora uprchlíků v České republice

Celý článek: Pět způsobů, jak Charita pomáhá lidem stiženým válkou na Ukrajině (21.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Na Ukrajinu posíláme elektrocentrálu, která vyrobí elektřinu pro celou nemocnici (17.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Celkem 84 elektrocentrál – záložních generátorů elektřiny a také balené vody pro lidi mimo bezpečí domova. Na hranicích vše převzal náš partner Charita Ukrajina a pomoc koordinovaně rozdělí tam, kde je nyní nejvíc

Celý článek: Na Ukrajinu posíláme elektrocentrálu, která vyrobí elektřinu pro celou nemocnici (17.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Charita Česká republika vybavila v Moldavsku tři střediska pro uprchlíky z Ukrajiny (16.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Je to už více než dva týdny, co do Moldavska začala přicházet vlna uprchlíků z válkou sužované Ukrajiny. Charita Česká republika pomáhá příchozím od prvního dne a poskytuje jim základní potřeby. V této práci bude i nadále pokračovat.

Celý článek: Charita Česká republika vybavila v Moldavsku tři střediska pro uprchlíky z Ukrajiny (16.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Charity napříč Evropou a Českem pomáhají lidem stiženým válkou na Ukrajině (15.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Konec února letošního roku pravděpodobně nikdo hned tak nezapomene. Z hlavy ho rozhodně nedostanou Ukrajinci. Ruská invaze na jejich území rozpoutala největší ozbrojený konflikt v Evropě od konce druhé světové války. Síť Charit se proto spojila a společně s partnerskými Charitami na Ukrajině pomáhá lidem, kterým válka vtrhla do běžných životů.

Právě s partnerskými Charitami, s hasiči, starosty a dalšími se podařilo udělat fungující přechod pro ženy, děti a seniory utíkající ze země. Díky již dříve navázaným kontaktům jsme na situaci mohla síť Charit zareagovat okamžitě a byli jsme tak první organizací, která takto pomáhala.

Celý článek: Charity napříč Evropou a Českem pomáhají lidem stiženým válkou na Ukrajině (15.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

V Česku vznikají nové informační kanály pro Ukrajince (15.03.2022, Charita Česká republika)

Vysílání veřejnoprávního Ukrajinského rozhlasu (UA:PBC) jako stream na webu i v mobilní aplikaci mujRozhlas zprostředkovává Český rozhlas posluchačům již od středy 2. března. O týden později pak rozhlasová stanice Radio Prague International spustila denní podcast v ukrajinštině. Jeho název je Novinky pro Ukrajince v Česku a posluchači se v něm dozví například to, jak si vyřídit povolení k pobytu, jak najít práci, kde zapsat děti do školy či jak poslat peníze příbuzným na Ukrajinu a podobně. Krom toho se připravuje i nový pořad pro děti na Rádiu Junior.

Celý článek: V Česku vznikají nové informační kanály pro Ukrajince (15.03.2022, Charita Česká republika)

Arcidiecézní charita Olomouc pomohla evakuovat dětský domov z Ukrajiny (14.03.2022, Arcidiecézní charita Olomouc - ACHO)

Během dnešního večera (14. 3. 2022) bude stěhováním do Loukova ukončena evakuace 28 chlapců z dětského domova v Bortnykách na západní Ukrajině. Samotná evakuace byla započata v pátek 11. března dopoledne odjezdem z Bortnyk. Přes Slovensko pak v sobotu 12. 3. dojeli ve tři hodiny ráno na Svatý Hostýn, kde byli ubytováni v jednom z poutních domů. V pondělí pak naši uprchlickou skupinu čekaly úřední procedury v Registračním humanitárním středisku Vyšní Lhoty. Spolu s ředitelem dětského domova, panem Ruslanem Markivem, tuto složitou evakuaci koordinovala a realizovala Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO). Významně pomohli také pracovníci Charity Bystřice pod Hostýnem, která se bude dětem věnovat v místě jejich pobytu.

Vedení dětského domova nabídku pomoci ze strany ACHO obdrželo ihned po napadení Ukrajiny, je to domov se kterým intenzivně spolupracuje od roku 2004.

„Konečné rozhodnutí, že k evakuaci dojde, bylo učiněno před 12 dny okamžitě jsme zahájili konkrétní kroky k realizaci. Vše bylo velmi složité a komplikované, protože se jedná vesměs o děti bez cestovních dokladů, bez zákonných zástupců, jen u zhruba poloviny je ředitel domova opatrovníkem určeným soudem. Intenzivně se zapojila slovenská Charita ve Spiši, která s námi řešila úřední postupy pro tranzit přes Slovensko a moc nám kolegové pomohli. Sami bychom to měli o hodně náročnější, všichni jsme se učili zcela novým věcem,“ popisuje Václav Keprt, ředitel ACHO. „Ve čtvrtek bylo ale vše připraveno a bylo rozhodnuto, že evakuaci spustíme v pátek 11. března“ dodává ředitel ACHO, který se na všech přípravách s týmem pracovníků ACHO osobně podílel.

Celý článek: Arcidiecézní charita Olomouc pomohla evakuovat dětský domov z Ukrajiny (14.03.2022, Arcidiecézní charita Olomouc - ACHO)

Fotograf Stanislav Krupař: Hrát si děti venku jsem už dlouho neviděl (13.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Mezinárodně oceňovaný fotograf Stanislav Krupař se dlouhodobě věnuje reportážní fotografii, zaměřuje se hlavně na oblast Ruska a Ukrajiny, fotil ale také válečné konflikty například v Sýrii, v Libyi či Iráku. V polovině ledna letošního roku odjel pracovně do Avdijivky na Donbasu, kde ho zastihla ruská invaze a odkud se mu podařilo prchnout „posledním vlakem“ do Kyjeva. Krupaře jsme se ptali na současnou situaci na Ukrajině.

Celý rozhovor: Fotograf Stanislav Krupař: Hrát si děti venku jsem už dlouho neviděl (13.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Válka na Ukrajině Lyudmilu a jejího syna už dvakrát připravila o střechu nad hlavou (12.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Ačkoliv ruská invaze na Ukrajinu začala v únoru 2022, plíživý válečný konflikt se v zemi vede už od roku 2014, kdy došlo k povstání v Doněcké a Luhanské oblasti a vzniku samozvaných lidových republik. Lyudmila se svým synem tehdy musela opustit svůj domov v Luhansku – a o dalších osm let později je stejně smutný osud dostihl i na předměstí Kyjeva. Dočasné bydliště teď naštěstí díky Charitě našli v západoukrajinském Ternopilu. 

Celý článek: Válka na Ukrajině Lyudmilu a jejího syna už dvakrát připravila o střechu nad hlavou (12.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Na Ukrajinu míří další pomoc – Charita vypravila kamion s elektrocentrálami (11.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Jedná se už o třetí kamion, který na Ukrajinu vysíláme. Tento pátek vyrazil z Prahy do Zakarpatí, přičemž už plánujeme další zásilky. Nápor uprchlíků je totiž obrovský a dodané zásoby rychle docházejí. Jen za minulý týden jsme vypravili dva kamiony se zbožím v hodnotě 1,5 milionu korun. V tomto nám vypomáhá společnost DSV Solutions, které pro nás humanitární materiál zdarma uskladňuje a zajišťuje také jeho třízení, balení i vyskladnění.

Celý článek: Na Ukrajinu míří další pomoc – Charita vypravila kamion s elektrocentrálami (11.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Z deníku řádových sester: z Ukrajiny utekly i s domovem pro seniory (09.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Strach, vděčnost i naděje. Tyto pocity provázely skupinku řádových sester, která se po dlouhé dny a probdělé noci evakuovala z Ukrajiny do Česka. Sestry při útěku přinášely útěchu i seniorům, které vzaly s sebou. Nahlédněte do jejich deníku, ve kterém zaznamenaly svou strastiplnou cestu.

Sestry se vydaly z jižní Ukrajiny do Ostravy 
V blízkosti Oděsy se nacházejí ruské jednotky. Od moře se ozývá střelba, brzy nato i výbuchy. Řádové sestry si uvědomují, že pokud chtějí dorazit k hranici včas, musí odjet ihned. Brzy totiž silnice budou neprůjezdné.
Skupina sester se rozhodla vyrazit z ukrajinské Oděsy do Ostravy, kde jim pomoc nabídla Diecézní charita ostravsko-opavská. S sebou berou i seniory, o které se do té doby staraly řádové sestry v Ternopilu. Cestou k hranicím i nadále pomáhají svým bližním.

Celý článek: Z deníku řádových sester: z Ukrajiny utekly i s domovem pro seniory (09.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Charity napříč Evropou a Českem pomáhají lidem stiženým válkou na Ukrajině (08.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Na hranicích s Ukrajinou začala Charita pomáhat bezprostředně po ruském útoku. Od začátku konfliktu vybrala Charita Česká republika přes 87 milionů korun, vyslala dva kamiony do nejvíce zasažených oblastí a pomáhá i uprchlíkům v České republice. Potřeby lidí na Ukrajině, na útěku i v cílových zemích dokážeme pokrýt díky společnému úsilí celé charitní sítě.

Celý článek: Charity napříč Evropou a Českem pomáhají lidem stiženým válkou na Ukrajině (08.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Tři příběhy z ukrajinsko-slovenských hranic (06.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Úleva, že jsou z nejhoršího venku a v bezpečí. Ale i prožitá hrůza, strach a obavy z toho, co bude dál. To jsou pocity, kterými je naplněný vzduch na slovenských hraničních přechodech Vyšné Nemecké a Ubľa, kudy do země proudí tisíce Ukrajinců prchajících před válkou...

Celý článek: Tři příběhy z ukrajinsko-slovenských hranic (06.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Děti jsem neviděla od Vánoc. Hlavně se dostat zpět… (05.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Zatímco spousta lidí z Ukrajiny prchá, paní Gala míří opačným směrem. Žije a pracuje v Brně, do vlasti se ale vrací pro rodinu. A doufá, že se všichni zase dostanou zpět do Česka.

„Děti jsem neviděla od Vánoc. Měli jsme se vidět koncem ledna, ale…“ odmlčí se a těžce polkne. Paní Gala se právě vrací na rodnou Ukrajinu, do města Sambor, kousek od Lvova. Čekají tam na ni tři děti a malinká vnučka. „Hlavně se dostat zpět. Nevím, jak to udělat. To miminko nemůže vydržet dva dny v koloně, to nejde…“ uvažuje nahlas.

Celý článek: Děti jsem neviděla od Vánoc. Hlavně se dostat zpět… (05.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Nechtěla jsem, aby moje děti viděly mámu panikařit, říká Ivanna po odchodu z Ukrajiny (04.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Ivanna ještě nedávno žila poklidně se svou rodinou v jednom ze západoukrajinských měst. Ruská invaze do její vlasti ale razantně změnila situaci. Ivanna se proto rozhodla zemi spolu se svými dcerami opustit. Jak sama popisuje, učinit takové rozhodnutí není jednoduché a někteří ze sousedů ho dokonce odsuzují. Útočiště našla její rodina v hotelu Marianeum, který v Praze provozuje Charita Česká republika. Více o tom, jak probíhala její cesta do Prahy, se dozvíte v rozhovoru.

Celý článek: Nechtěla jsem, aby moje děti viděly mámu panikařit, říká Ivanna po odchodu z Ukrajiny (04.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Finanční pomoc nestačí. Charita odesílá kamiony s humanitární pomocí (04.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Charita Česká republika ve čtvrtek 3. 3. 2022 vypravila dva kamiony pro Charitu Mariupol, která působí na Ukrajině a zajišťuje základní potřeby pro tisíce lidí vyhnané z domovů kvůli válce. Kamiony jsou naložené především hygienickými potřebami a trvanlivými potravinami, nechybí ani dětské příkrmy. Míří do Záporoží na jihovýchodě Ukrajiny. Charita Mariupol je dlouholetým partnerem Diecézní charity ostravsko-opavské.

Celý článek: Finanční pomoc nestačí. Charita odesílá kamiony s humanitární pomocí (02.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Zhruba od konce léta loňského roku jsme se připravovali na možnou eskalaci konfliktu, zejména na východní Ukrajině, a nutnost zajistit humanitární pomoc, zejména obstarat základní potřeby, jako jsou voda, potraviny, hygienické potřeby či přístřeší, ale i poskytnutí krizové psychologické pomoci. Jako jedna z prvních neziskových organizací jsme vyhlásili veřejnou sbírku Charita pro Ukrajinu. Přispívat na náš sbírkový účet můžete i nadále. Výsledky sbírky budeme průběžně aktualizovat. 

Celý článek: Češi k dnešnímu dni darovali do sbírky Charita pro Ukrajinu 61.901.704 Kč! A přispívají dál. Děkujeme za vaši podporu! (02.03.2022, Charita Česká republika)

Charita na Ukrajině: Situace eskaluje, pomáháme, ale potřeby rostou každým dnem (02.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Pracovníci Charity na Ukrajině pracují s vypětím sil a starají se o tisíce vnitřně vysídlených lidí, kteří prchají před válkou. Místním zajišťují jídlo, pití i přístřeší, pomáhají s přepravou do bezpečí a s úsilím podporují i ty nejzranitelnější, děti v rodinách i ústavech. Podílejte se na pomoci na Ukrajině.

V době světové krize se jednotlivé Charity semknou a působí společně. Charity působící na Ukrajině, Caritas-Spes a Caritas Ukraine, nyní pomáhají tisícům lidí, kteří kvůli válečným útokům opustili domov a zoufale hledají bezpečné útočiště. Na Ukrajině i za hranicemi.

Aby Charita mohla na Ukrajině stále pomáhat, vyhlásila síť Charit mimořádnou výzvu k finanční podpoře. Příspěvek umožní práci 13 000 lidí zejména v kritických oblastech země, jako je Kyjev, Žytomyr, Oděsa a další. Finanční pomoc poskytujme našemu dlouholetému partnerovi Charitě Ukrajina i my

Celý článek: Charita na Ukrajině: Situace eskaluje, pomáháme, ale potřeby rostou každým dnem (02.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Charita Česká republika rozšiřuje škálu pomoci Ukrajincům na našem území (01.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

... V Charitě Česká republika máme dlouholeté zkušenosti jak s mimořádnými událostmi a krizovými situacemi, tak i s poskytováním služeb cizincům, proto jsme mohli reagovat tak rychle. Bezplatně a anonymně poskytujeme informace včetně služeb tlumočení a krizové intervence cizincům na našem území již řadu let. Aktuálně tedy charitní asistenční infolinka v ukrajinštině a češtině na telefonním čísle +420 731 432 431, kterou obsluhují zkušené operátorky, rozšířila svoji provozní dobu: je dostupná ÚT, SO 9–12 h, 14–17 h a PO, ST, PÁ 9–13 h, 14–18 h.

Všechny hlavní nevládní organizace, které pracují s migranty v České republice, navíc spojily své síly a vytvořily jedno centrální místo koordinace pomoci. Ve spolupráci s platformou dobrovolných IT odborníků byl během několika dnů vytvořen webový rozcestník pro pomoc Ukrajině s názvem Stojíme za Ukrajinou, kde si každý najde formu podpory, která nejlépe odpovídá jeho možnostem.

Celý článek: Charita Česká republika rozšiřuje škálu pomoci Ukrajincům na našem území (01.03.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Momentálně pro Ukrajinu nejvíc oceníme finanční pomoc, říká Klára Boumová (28.02.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Co si můžeme představit pod koordinací pomoci a kdo všechno je v procesu zapojen? Charita Česká republika je v úzkém kontaktu mimo jiné s Ministerstvem vnitra, Správou uprchlických zařízení, Integračním centrem Praha, ale také s řadou neziskových organizací, s dobrovolníky i s kolegy z oblastních charit. Koordinátor musí v tomto případě zajistit hladký průběh činnosti na všech úrovních a optimalizovat vzájemnou spolupráci. Pomáháme totiž jedině společně.

Celý článek: Momentálně pro Ukrajinu nejvíc oceníme finanční pomoc, říká Klára Boumová (27.02.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Nabízíte nebo potřebujete pomoc? 6 nejčastějších otázek k pomoci Ukrajině (27.02.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Válka zuřící na Ukrajině i útěk stovek tisíc lidí za hranice země vyvolaly v Česku obrovskou vlnu solidarity. Mnoho lidí se na nás obrací s dotazy, jak mohou pomoci, nebo sami pro sebe či svoje známé a příbuzné na Ukrajině pomoc potřebují. Připravili jsme proto přehled odpovědí na 6 nejčastějších dotazů.

Celý článek: Nabízíte nebo potřebujete pomoc? 6 nejčastějších otázek k pomoci Ukrajině (27.02.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Charita vyškolí Ukrajince v krizové psychologické pomoci (27.02.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Charita Česká republika pořádá v pondělí 28. února školení krizové psychologické podpory pro pracovníky Charity Ukrajina. Psychologové českého Hasičského záchranného sboru naše ukrajinské kolegy vyškolí v tom, jak poskytovat psychologickou péči lidem stiženým probíhající válkou. Obdobné školení proběhlo už v roce 2015. Kvůli ruské invazi museli naši kolegové na Ukrajině přerušit své sociální a zdravotní programy v mnoha částech země. Jsou ale odhodlaní zajistit potřebnou psychosociální pomoc pro ty, na které dopadá tíživá situace posledních dní.

Celý článek: Charita vyškolí Ukrajince v krizové psychologické pomoci (27.02.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Charita pomáhá na Ukrajině navzdory bojům (27.02.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Bezpečnostní i humanitární situace na Ukrajině je kritická. Charita i přes probíhající boje pomáhá obyvatelům zasaženým válkou. Pomáhá vnitřně vysídleným lidem zajistit základní potřeby – vodu, jídlo, přístřeší – a poskytuje psychologickou pomoc. Charita Česká republika odeslala na Ukrajinu první část finanční pomoci a poskytuje asistenci Ukrajincům prchajícím do České republiky. 

Celý článek: Charita pomáhá na Ukrajině navzdory bojům (27.02.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Z Ukrajiny prchají desítky tisíc lidí. Charita jim v Česku pomáhá (26.02.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Invaze ruské armády na Ukrajinu vyhnala z domovů stovky tisíc tamních obyvatel. Desítky tisíc z nich překračují státní hranice směrem na západ. Ze země prchají především ženy a děti. Již před vpádem Ruska bylo na Ukrajině 1,5 milionu vnitřně vysídlených osob, na 3 miliony obyvatel potřebovaly humanitární pomoc. Současná humanitární a bezpečnostní situace v zemi je naprosto kritická a rapidně se zhoršuje. Lidé na Ukrajině, stejně jako ti, kteří zemi opouští, potřebují nutně pomoc se zajištěním základních životních potřeb. Charita jim v tom pomáhá.

Koordinovaná pomoc
Do České republiky začínají přijíždět první z těch, kteří utíkají před boji na Ukrajině. Lokální Charity jim pomáhají zajistit základní životní potřeby, jako jsou pitná voda, potraviny, ubytování i psychosociální pomoc. Zároveň nabízejí asistenci při vyřizování speciálních víz (vízum za účelem strpění pobytu na území), které pro uprchlíky z Ukrajiny připravila česká vláda, a dalších potřebných záležitostí.

Charita Česká republika úzce spolupracuje se státními orgány, stejně jako s našimi partnery u nás i na Ukrajině. Koordinujeme pomoc v rámci celé charitní sítě tak, aby byla co nejefektivnější a zasáhla co největší množství potřebných. Při pomoci v Česku navazujeme na služby cizincům, které dlouhodobě poskytujeme, a na zkušenosti s pomocí při mimořádných událostech.

Zajištění základních potřeb

V rámci charitní sítě pomáháme lidem, kteří z válkou zmítané Ukrajiny přicházejí, zajistit ubytování a také nabízíme potravinovou a materiální pomoc ... více v článku

Pomoc na Ukrajině

Situace na Ukrajině je kritická. Invaze ruských vojsk, probíhající boje a ostřelování dramaticky prohlubují bezpečnostní i humanitární krizi v zemi. Již nyní je v zemi na 1,5 milionu vnitřně vysídlených lidí, jejich počet ale dramaticky roste. Další stovky tisíc lidí musely opustit svoje domovy, mnozí potřebují pomoc se zajištěním základních životních potřeb. Složitá bezpečnostní situace ale poskytování pomoci velmi komplikuje ... více v článku

Celý článek: Z Ukrajiny prchají desítky tisíc lidí. Charita jim v Česku pomáhá (25.02.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Česká biskupská konference vyhlásila mimořádnou kostelní sbírku na pomoc Ukrajině (25.02.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Konflikt na Ukrajině se dramaticky vyhrotil ve válečný stav. Čeští a moravští biskupové jednotně odsuzují invazi ruských vojsk a plně podporují Ukrajinu. Česká biskupská konference vyhlásila kostelní sbírku, která bude v neděli 27. února věnována na pomoc Ukrajině.

Ozbrojený konflikt, který právě probíhá na Ukrajině, má katastrofální následky. Od počátku konfliktu zahynulo zhruba čtrnáct tisíc lidí a více než jeden a půl milionu občanů bylo vysídleno. Počty lidí, kteří potřebují pomoc, se neustále zvyšují. Česká biskupská konference, která úzce spolupracuje s Charitou, uspořádala kostelní sbírku, ke které se může připojit každý. Výtěžek z kostelní sbírky využije Charita k zajištění základních potřeb obětem ozbrojeného konfliktu.  

Biskupové České biskupské konference vyzývají, aby se věřící modlili za Ukrajinu a zároveň se za ni v den Popeleční středy postili.


Velá článek: Česká biskupská konference vyhlásila mimořádnou kostelní sbírku na pomoc Ukrajině (25.02.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Ředitel Caritas Mariupol: Do poslední chvíle jsme věřili, že Putin od útoku ustoupí (25.02.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Situace na Ukrajině je velmi dramatická. Ještě před pár dny málokdo věřil, že by se Rusko rozhodlo k plošné invazi na Ukrajinu. Nyní se země nachází pod intenzivním útokem ruské armády. V řadě míst probíhají boje, bombardování, lidé utíkají ze svých domovů. Nejintenzivnější je situace na východě Ukrajiny. Ve čtvrtek odpoledne jsme o situaci mluvili s ředitelem Caritas Mariupol, Rostislavem Sprynjukem.

Vy se nacházíte v Mariupolu. Jak to tam teď vypadá?
Právě teď jsou ostřelována sídliště na východě města, střelba je mimo jiné vedena i na čtvrť, která utrpěla ještě v roce 2015. Před tím probíhalo i ostřelování menších obcí kolem Mariupolu, střelba probíhala nepřetržitě tři dny, a jejím cílem byly obytné domy, nikoli vojenské objekty.

Mariupol se nachází na východě Ukrajiny, kde od roku 2015 probíhá ostřelování ruskými raketami, a dnes bylo to ostřelování ještě silnější. A ostřelovali nejen vojenské pozice, ale i civilní budovy.

Celý článek: Ředitel Caritas Mariupol: Do poslední chvíle jsme věřili, že Putin od útoku ustoupí (25.02.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

3 miliony Ukrajinců potřebují humanitární pomoc. Invaze Ruska situaci dramaticky zhoršuje (24.02.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Již 8 let probíhá na Ukrajině ozbrojený konflikt, který dosud stál 14 000 životů. Na 1,5 milionu lidí vyhnal z jejich domovů, bezmála 3 miliony Ukrajinců potřebují humanitární pomoc. Lidé v oblastech bojů nemají zajištěný dostatečný přístup k pitné vodě, potravinám, elektřině či zdravotní péči. Útok Ruska na Ukrajinu situaci v zemi dramaticky zhorší a desetitisíce dalších lidí budou potřebovat pomoc se zajištěním základních životních potřeb. Charita je připravena jim poskytnout humanitární pomoc.

Ukrajina se potýká s dlouholetou humanitární krizí. Ozbrojený konflikt, který na Ukrajině probíhá od roku 2014, znamenal dramatické zhoršení životních podmínek v separatistických republikách a v oblastech v blízkosti bojové linie. V oblastech v blízkosti bojů nefungují dodávky vody, elektřiny ani základní inrastruktura, jako školy či zdravotnická zařízení. Na 1,5 milionu Ukrajinců muselo svoje domovy opustit, stejně jako paní Kovalčuk, která musela uprchnout z Debalceva na východě Ukrajiny.

„Neměli jsme na výběr. Přišli k nám a řekli, že se musíme sbalit během 20 minut, jen to nejdůležitější,“ vypráví Kovalčuk. „V té době jsme již žili ve sklepě dva týdny, měli jsme u sebe věci. Vzali jsme jenom tašky, plenky pro děti a jídlo. Hodně věcí jsme tam ale nechali,“ dodává smutně.

Celý článek: 3 miliony Ukrajinců potřebují humanitární pomoc. Invaze Ruska situaci dramaticky zhoršuje (24.02.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Ukrajina se řítí k humanitární katastrofě. Charita požaduje zajištění přístupu k humanitární pomoci (24.02.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

„Události, které začaly dnes brzy ráno, nevyhnutelně povedou k obrovské humanitární katastrofě. Je téměř nemožné uvěřit, že musí lidi v 21. století v centru Evropy budit v pět hodin ráno výbuchy a zvuky sirén,“ prohlásila Tetiana Stawnychy, vedoucí Charity Ukrajina, v reakci na celoplošný útok, který byl na Ukrajinu zahájen v dnešních časných ranních hodinách. Charita se obává dramatického dopadu, který tento krok bude mít na místní obyvatelstvo, jež žije v krizových podmínkách už osm let. Od počátku konfliktu zahynulo již 14 000 lidí a dalších 1,5 milionu bylo vysídleno. Situaci značně zhoršila také pandemie covidu-19.

Více: Ukrajina se řítí k humanitární katastrofě. Charita požaduje zajištění přístupu k humanitární pomoci (24.02.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Charita Česká republika je připravena pomoci uprchlíkům z Ukrajiny, kteří přijdou do Česka; Iнформаційна лінія (24.02.2022, Charita Česká republika)

Bedlivě sledujeme vyhrocenou situaci na Ukrajině. Vyhlásili jsme sbírku Charita pro Ukrajinu, kdy se ve spolupráci s naším dlouhodobým partnerem, Charitou Ukrajina, v rámci bezprostřední pomoci obyvatelům Ukrajiny zasaženým válkou soustředíme na zajištění jejich základních potřeb, jako jsou voda, potraviny, hygienické potřeby či přístřeší. Součástí intervence je i poskytnutí psychologické pomoci.

Tím pomůžeme lidem přímo v místě válečného konfliktu, ale zároveň se připravujeme na možný příchod Ukrajinců hledajících bezpečí a potřebu podat pomocnou ruku příchozím z Ukrajiny v České republice. S pomocí uprchlíkům a migrantům jak v zahraničí, tak na území Česka máme dlouholeté zkušenosti. Poskytujeme jim bezplatně služby odborného sociálního a právního poradenství ambulantní a terénní formou. Provozujeme asistenční infolinky, a jedna z nich je určena právě ukrajinským občanům, kteří u nás žijí a pracují, a také úřadům a institucím, jež s nimi přicházejí do styku.

Jsme navíc v kontaktu s dalšími partnery a neziskovými organizacemi – například s potravinovými bankami a dalšími, se kterými se budeme domlouvat na konkrétních krocích, jak čerpat a následně distribuovat potravinovou i další materiální pomoc.

Charita nyní dává dohromady přehled volné ubytovací kapacity, kterou může v charitních zařízeních případně poskytnout. Bude samozřejmě nápomocna i při hledání dalších vhodných míst k ubytování těchto lidí a je v úzkém kontaktu s Ministerstvem vnitra České republiky a dalšími ústředními orgány státní správy.

Kam dál? 

  • Provozujeme asistenční infolinku, na kterou se mohou obracet ukrajinští občané. 
    • Iнформаційна лінія
      Інфолінія  - це безкоштовна та цілком анонімна послуга Карітас ЧР, котра є доступною для всіх без різниці. У випадку, що ви потрапляєте до ситуації,  коли не можете собі знайти ради, ми вам можемо надати інформацію, контактні телефони та адреси. Наші оператори розмовляють чеською та українською мовами. Вони вас вислухають та нададуть вам безкоштовну консультацію, інформацію або корисні номера телефонів та адреси. Без вагань нам  дзвоніть,  хай ваші питання стосуються інформації про проживання у ЧР, медичного обслуговування, освіти, працевлаштування, системи соціальних послуг або вам потрібна підтримка при рішенні вашої сучасної життєвої ситуації. Наші оператори професійно підготовлені також у наданні кризової  інтервенції.
      • по, ср, пт:  9–12, 14–17, T: +420 731 432 431, E: ukraina.info@charita.cz
  • Vyhlásili jsme sbírku Charita pro Ukrajinu. Připojte se k ní

Celý článek: Charita Česká republika je připravena pomoci uprchlíkům z Ukrajiny, kteří přijdou do Česka
(24.02.2022, Charita Česká republika)

Vyhlašujeme sbírku Charita pro Ukrajinu (22.02.2022, Charita Česká republika)

V reakci na vstup ruských ozbrojených sil na území Ukrajiny a z toho plynoucího rizika další eskalace ozbrojeného konfliktu vyhlašuje Charita Česká republika veřejnou sbírku na pomoc obyvatelům zasažených oblastí. Z krizového fondu jsme zároveň uvolnili půl milionu korun na bezprostřední pomoc.

V důsledku vleklého ozbrojeného konfliktu se východ Ukrajiny potýká s dlouhodobou humanitární krizí. Ruské uznání separatistických republik a vstup ruské armády na jejich území dramatickou situaci v zemi ještě prohloubí, další desítky tisíc lidí budou nuceny uprchnout z postižených oblastí a budou potřebovat pomoc se zajištěním základních životních potřeb.

Ve spolupráci s naším dlouholetým partnerem, Charitou Ukrajina, se v první fázi zaměříme na okamžitou podporu lidí zasažených novými boji, ať již zůstanou ve válečné zóně, nebo budou nuceni uprchnout. Tato pomoc se soustředí na zajištění základních potřeb, jako jsou voda, potraviny, hygienické potřeby či přístřeší. Součástí intervence je i poskytnutí psychologické pomoci. Na bezprostřední pomoc uvolnila Charita Česká republika z krizového fondu částku 500 000 Kč.

„Situace na Ukrajině je již nyní alarmující, východ země čelí humanitární krizi nepřetržitě od roku 2014. Eskalace konfliktu ještě dál – a zřejmě bohužel dramaticky – zvýší počet těch, kteří budou potřebovat bezprostřední pomoc při zajištění základních životních potřeb. Jsme připraveni se na pomoci takto postiženým obyvatelům podílet, a to tím spíš, že se jedná o zemi nám tak blízkou,“ říká Evžen Diviš, regionální manažer pro oblast postsovětských zemí a Blízkého východu.

Celý článek: Vyhlašujeme sbírku Charita pro Ukrajinu (22.02.2022, Charita Česká republika)

Charita Česká republika je proti válkám a násilí, které přinášejí strádání a utrpení nevinným lidem. Konflikt na východě Ukrajiny stál od roku 2014 do dnešních dnů na čtrnáct tisíc zbytečně zmařených lidských životů a zasáhl negativně do života milionů lidí. Odsuzujeme akt agrese Ruska proti Ukrajině a jejímu obyvatelstvu a vyzýváme všechny politiky, aby se zasadili o spravedlivé a mírové řešení současné situace. Zároveň prohlašujeme, že jsme připravení pomáhat jakýmkoliv případným obětem.

Charita Česká republika je připravena pomoci Ukrajině (15.02.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika) 

Východ Ukrajiny čelí humanitární krizi nepřetržitě od roku 2014. Charita potřebným lidem v zemi dlouhodobě pomáhá. V případě eskalace ozbrojeného konfliktu je Charita Česká republika připravena poskytnout okamžitou humanitární pomoc lidem zasaženým válkou, ať již v oblastech bojů zůstanou, nebo uprchnou.

V důsledku vleklého ozbrojeného konfliktu se východ Ukrajiny potýká s dlouhodobou humanitární krizí. Pokud dojde k další eskalaci bojů a útoku ze strany Ruska, dramatická situace v zemi se ještě prohloubí. Další desítky tisíc lidí budou nuceny uprchnout z oblastí bojů a budou potřebovat pomoc se zajištěním základních životních potřeb.

Ve spolupráci s naším dlouhodobým partnerem Charitou Ukrajina jsme připraveni poskytnout okamžitou pomoc lidem zasaženým boji, ať již zůstanou ve válečné zóně nebo budou nuceni uprchnout.

„Situace na Ukrajině je již v současnosti alarmující, východ země čelí humanitární krizi nepřetržitě od roku 2014. Eskalace konfliktu ještě dál – a zřejmě bohužel dramaticky - zvýší počet těch, kteří budou potřebovat bezprostřední pomoc při zajištění základních životních potřeb. Jsme připraveni se na pomoci obyvatelům stiženým válkou podílet, a to tím spíš, že se jedná o zemi nám tak blízkou,“ říká Evžen Diviš, regionální manažer pro oblast postsovětských zemí a Blízkého východu.

Celý článek: Charita Česká republika je připravena pomoci Ukrajině (15.02.2022, Humanitární pomoc a rozvojová spolupráce Charity Česká republika)

Výzva k modlitbě a postu za mírové řešení situace na Ukrajině (14.02.2022, Česká biskupská konference)

Dobrý a milosrdný Bože,
Ty jsi náš nebeský Otec, dokonale nás znáš a miluješ. Proto se s důvěrou odevzdáváme do Tvých rukou.
Prosíme Tě za mírové řešení složité situace na Ukrajině.
Prosíme Tě za světové státníky, aby stáli na straně dobra a našli sílu k vzájemné dohodě a usmíření.
Prosíme Tě také za všechny oběti válek, sirotky, vdovy a uprchlíky. Obejmi je svou něžnou náručí.
Dej, ať kolem sebe šíříme pokoj, nejsme jeden druhému lhostejní a dokážeme si navzájem odpouštět.
 
Otče náš, jenž jsi na nebesích,
posvěť se jméno Tvé.
Přijď království Tvé.
Buď vůle Tvá jako v nebi, tak i na zemi.
Chléb náš vezdejší dej nám dnes.
A odpusť nám naše viny,
jako i my odpouštíme našim viníkům.
A neuveď nás v pokušení,
ale zbav nás od zlého.
Amen.
 
Zdrávas, Maria, milosti plná,
Pán s Tebou;
požehnaná Ty mezi ženami
a požehnaný plod života tvého, Ježíš.
Svatá Maria, Matko Boží,
pros za nás hříšné
nyní i v hodinu smrti naší.
Amen.
 
Svatá Barboro, pomocnice v nouzi, oroduj za nás.
Svatý Floriáne, ochránce v nebezpečí války, oroduj za nás.
Svatý Ondřeji, patrone Ukrajiny, oroduj za nás.
Svatí Cyrile a Metoději, patroni Evropy, orodujte za nás.
Sv. Václave, patrone míru, oroduj za nás.
Maria, Matko Boží a Královno míru, oroduj za nás.
 
Ve jménu Otce i Syna i Ducha Svatého. Amen.

Modlitba za mír a usmíření mezi národy

Všemohoucí Bože, nazýváme tě naším Otcem,
protože věříme, že se skláníš k nám jako ke svým dětem.
Víme, že toužíš po tom, abychom na zemi žili v pokoji a ve tvé lásce a posíláš nám Ducha svatého, aby nám dával sílu překonávat hřích a vytvářet jednotu.

Ty jsi dárcem pokoje, proto nás laskavě vyslechni,
když tě úpěnlivě prosíme o mír a pokoj ve světě:

aby všichni lidé pochopili, že nikdo nemá právo dosahovat své zájmy násilím a nenávistí, aby kvůli sobectví několika nemuseli mnozí utíkat z vlastního domova, aby zodpovědní bránili svobodu a důstojnost všech lidí, aby nikdo netrpěl pro svou víru a národnost, aby navždy zmlkly zbraně, které způsobují vyhasínání nevinných lidských životů.

Zvláště tě prosíme, Otče, za Ukrajinu, kde již dlouhou dobu dochází ke konfliktu, kde člověk bojuje proti člověku, bratr proti bratru a kde se schyluje k válce:

ať odpuštění zvítězí nad nenávistí a pomstou, pokoj a mír nad každým konfliktem, ochrana lidského života nad ekonomikou a vidinou bohatství. Ať tvůj Duch přemůže tvrdost lidských srdcí.

O to tě prosíme na přímluvu Sedmibolestné Panny Marie, Královny míru, skrze tvého Syna Ježíše Krista, našeho Pána, který nám otevřel cestu do království věčného pokoje.

Amen.

Zdroj: Kathpress, ČTK
Text modlitby: facebook/Bosco point

Celý článek: Papež František i Světová rada církví volají po míru pro Ukrajinu (26.01.2022, RADIO PROGLAS)

 

Aktuality ze Zlínského kraje

Statutární město Zlín

Charity arcidiecéze

Charita Zlín také spolupracuje s Českým červeným křížem Zlín, Potravinovou bankou Zlínského kraje, Skautským krizovým centrem Zlín, Sklad dětských věcí pro pěstouny Zlínského kraje a dalšími iniciativami.

UKRAJINO, JSME S TEBOU!

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys