Společné podzimní tvoření aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (6)
25. října 2022 Články

Společné podzimní tvoření aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (6)

"Děkuji. Moc. Úplně jsem si tady odpočinula, vyčistila hlavu. Moc děkuji, že jste tady také pro nás," nešetřila slovy díků lámanou češtinou paní Ludmila, která přijala pozvání k setkání Barevný podzim 2022. Šlo o multikulturní adaptační a integrační aktivitu, určenou primárně maminkám s dětmi, které v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině opustily svoji zemi, své zničené domovy, rodinu, přátele ...

Hlavním cílem je podpořit ukrajinské uprchlíky, dospělé i děti, v prolínání se do většinové, místní společnosti. Kromě poskytované standardní podpory formou poradentsví či materiální pomoci, jde o přispění k poznání a pochopení způsobu života v regionu. 

Podzim. Čas, kdy se příroda krásně zabarvuje ... 

Setkání dospělých s dětmi v zábavním parku. A nejen to. Především společné tvoření podzimní dekorace a povídání, třeba o tradicích barevného ročního období. Pravda, děti byly více zaměstnány atrakcemi, které zábavní park nabízí, tudíž výroba mini dráčků, která pro ně byla připravena, je tak zvaně nebrala. U dospělých to bylo jinak. Více než polovina přítomných se do tvoření ponořila, dle reakcí s radostí. Veškerý materiál byl Charitou připraven, stačilo si jen spojit připravené větve, vybrat rostlinky a vše provázkem spojovat a vázat podle vlastní fantazie. "Děkuji. Moc. Úplně jsem si tady odpočinula, vyčistila hlavu. Moc děkuji, že jste tady také pro nás," nešetřila slovy díků lámanou češtinou paní Ludmila, kterou doplnila maminka Liliana: "Moc děkujeme za Vaši práci a za to, že pomáháte našim dětem v této pro nás nelehké době." Odpoledne si dospělí mohli zpestřit kávou, děti pak limonádou, na které je Charita pozvala, sdíleli své zkušenosti, radosti i starosti, nechyběla nabídka služeb poradenství, individuálně byly vyřčeny i možnosti potřebné pomoci, ať už u nás, či přímo na Ukrajině.

Poděkování partnerovi - Dětské centrum Galaxie Zlín, Sportovní areál Vršava, Kostelec 679, Zlín 

Podzim. Čas, kdy se příroda krásně zabarvuje. Ukázka vyráběné dekoracePodzim. Čas, kdy se příroda krásně zabarvuje. Ukázka výrobkuPodzim. Čas, kdy se příroda krásně zabarvuje. Materiál pro tvoření připravený Janou a Pavlou z Charity ZlínPodzim. Čas, kdy se příroda krásně zabarvuje. Materiál pro tvoření připravený Janou a Pavlou z Charity ZlínPodzim. Čas, kdy se příroda krásně zabarvuje (výroba dekorace)Podzim. Čas, kdy se příroda krásně zabarvuje. Materiál pro tvoření připravený Janou a Pavlou z Charity ZlínPodzim. Čas, kdy se příroda krásně zabarvuje (výroba dekorace)Podzim. Čas, kdy se příroda krásně zabarvuje (výroba dekorace)Podzim. Čas, kdy se příroda krásně zabarvuje (výroba dekorace)Podzim. Čas, kdy se příroda krásně zabarvuje (výroba dekorace)Podzim. Čas, kdy se příroda krásně zabarvuje (výroba dekorace)Podzim. Čas, kdy se příroda krásně zabarvuje (výroba dekorace)Podzim. Čas, kdy se příroda krásně zabarvuje (výroba dekorace)Podzim. Čas, kdy se příroda krásně zabarvuje (výroba dekorace)Podzim. Čas, kdy se příroda krásně zabarvuje (výroba dekorace)Podzim. Čas, kdy se příroda krásně zabarvuje (výroba dekorace)Podzim. Čas, kdy se příroda krásně zabarvuje (výroba dekorace)Podzim. Čas, kdy se příroda krásně zabarvuje (výroba dekorace)Podzim. Čas, kdy se příroda krásně zabarvuje (výroba dekorace)

Další podpora rodin v arcidiecézi, které v důsledku války opustily své zničené domovy, rodiny, přátele

Celkem devatenáct charit z Jihomoravského, Olomouckého a Zlínského kraje je zapojeno do projektu Arcidiecézní charity Olomouc: ´Podpora integrace a adaptace uprchlíků z Ukrajiny v důsledku válečného konfliktu´, v rámci dotačního programu Integrační služby pro držitele speciálního víza a dočasné ochrany 2022, Ministerstva vnitra České republiky.

nositel projektuvyhlašovatel dotačního programu Integrační služby pro držitele speciálního víza a dočasné ochrany 2022