Šťastné a veselé oči a úsměv na rtech ženám sluší aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (9)
21. března 2023 Články

Šťastné a veselé oči a úsměv na rtech ženám sluší aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (9)

První jarní a také už tak trochu velikonoční pozvání přijalo více než jedno sto dvacet (!) lidiček - především maminek s dětmi, které v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině opustily svoji zemi, své zničené domovy, rodinu, přátele. Právě jim jsou určeny pravidelné multikulturní adaptační a integrační aktivity, které zlínská Charita realizuje, jednou v měsíci, už od podzimu loňského roku.

Hlavním cílem je podpořit ukrajinské uprchlíky, dospělé i děti, v prolínání se do většinové, místní společnosti. Kromě poskytované standardní podpory formou poradenství či materiální pomoci, jde o přispění k poznání a pochopení způsobu života v regionu. 

Příběh Velikonoc

Další z plánovaných aktivit pro dospělé s dětmi v zábavním parku pro celou rodinu Galaxie Zlín. Druhé letošní. Jak se vydovádí osm desítek příchozích děti, bylo naprosto jasné. Množství atrakcí nenechalo ani jedno z nich sedět v koutě. Pro více než čtyřicítku dospělých pak byl připraven krátký velikonoční text - Svatý týden a Velikonoční triduum, v tištěné podobě jak v českém, tak ukrajinském jazyce. V letáčku nechyběly dva tradiční recepty - Jidáše a Velikonoční nádivka. A kreativní koutek? Tentokrát hodně barevný a lesem vonící: Sklo se svíčkou na kousku dřeva, obklopeno mechem, s dosud nerozkvetlou větvičkou v mini vázičce, vše zdobeno barevnými kytičkami, ptáčky a kousky skořápek z vajíček. A také možnost vyrobit jarní přáníčko. Maminky tvořily nejen s radostí, ale také s vděčností. Ve svých přechodných domácnostech na dekorace mnohdy nemají myšlenky. Zato zde úplně ´vypnou hlavu´ a těší se z vlastního umu. Šťastné a veselé oči a úsměv na jejich rtech jim opravdu moc sluší. Odpoledne si dospělí mohli opět zpestřit kávou, děti pak limonádou, na které je zlínská Charita pozvala. 

Nedovol, aby tě něco rozrušilo, nebo v tobě vyvolalo obavy. Všechny věci jsou pomíjivé. Tereza z Avily

Svatý týden (02.-08.04.2023) neboli Pašijový týden, je významné období křesťanského liturgického roku, ve kterém si křesťané téměř všech vyznání připomínají poslední týden Ježíšova pozemského života, jeho smrt na kříži a vzkříšení. Začíná Květnou nedělí a končí nedělí Vzkříšení. Některé dny Svatého týdne jsou označeny zvláštním přívlastkem: Modré pondělí, Šedivé úterý, Škaredá středa, …

Květná neděle o utrpení Páně připomíná slavný vjezd Ježíše do Jeruzaléma. Název svátku je odvozen od květů, jimiž bývají kostely vyzdobeny a které mají připomínat palmové větve, jimiž lid vítal Ježíše. Především se zde vyjadřuje to, co je základem křesťanského života: Pán nikdy není jen trpící nebo jen oslavený. Je trpící, ukřižovaný, ale zároveň ten, který vstal z mrtvých.

Zelený čtvrtek je předvečer velikonočního tridua. Koná se Ježíšova večeře na rozloučenou, při níž ustanovuje tajemství eucharistie a myje apoštolům nohy, Ježíšova modlitba v Getsemanské zahradě a jeho zajetí. Při zpěvu Gloria večerní mše zvoní zvony a pak se odmlčí; Zvony odlétají do Říma. Zapovězený zvuk zvonů je nahrazen dřevěnými klepači nebo řehtačkami. 

Velikonoční triduum (05.-08.04.2023) období tří dnů, které bezprostředně předchází Neděli Zmrtvýchvstání a připomíná umučení, pohřbení a vzkříšení Ježíše Krista.

Velký pátek je připomínkou smrti Ježíše Krista na kříži. Obřady nejsou pouhou památkou Kristovy smrti, ale oslavou velikonočního tajemství, kdy Kristova smrt dochází ve zmrtvýchvstání. Velký pátek je postním dnem od masa a újmy v jídle.    Ježíš zemřel v době, kdy byli v Jeruzalémském chrámě obětováni velikonoční beránci. "Byl trápen a pokořil se, ústa neotevřel; jako beránek vedený na porážku." (Iz 53,7)

Bílá sobota modlitby u Kristova hrobu, úvah o umučení, smrti, sestoupení mezi mrtvé. 

Neděle zmrtvýchvstání Kristus vstal z mrtvých za svítání. Tím dovršil Boží stvořitelské a vykupitelské dílo. Proto se křesťané v tento den začali pravidelně scházet k eucharistickému "lámání chleba" a tento den nazvali "dnem Páně". Každá neděle v roce je tedy "oslavou Velikonoc". 

Velikonoční pondělí (10.04.2023) je z hlediska lidových zvyků nejvýznamnějším dnem velikonočního období. Tento den se odbývá pomlázka. Tímto slovem rozumíme několik věcí: pomlázkou je spletené vrbové nebo jívové proutí, pak je tak nazýváno samotné šlehání děvčat a pod stejným pojmem se také skrývá obvyklý velikonoční dar – malovaná vajíčka, nebo chcete-li kraslice. V lidových představách je šlehání zelenými proutky nebo polévání vodou spojeno s představou přenášení síly probouzející se přírody na člověka, na jeho krásu i zdraví. 

Pranostiky 

  • je-li Zelený čtvrtek bílý, tak je léto teplé
  • na Zelený čtvrtek hrachy zasívej, na Velký pátek se zemí nehýbej! 
  • Velký pátek deštivý - dělá rok žíznivý
  • Velký pátek vláha - úrodu zmáhá
  • když na Velký pátek hřmí, na poli se urodí
  • prší-li v noci na Bílou sobotu, bude málo třešní 
  • na Velikonoce jasno - bude laciné máslo   

Velikonoční pečení

Jidáše 2 žloutky, 250ml mléka, 120g másla, špetka soli, 80g medu, 500g hladké mouky, citronová kůra. Kvásek: 100ml vlažného mléka, 30g droždí, 1 lžíce krupičkového cukru, lžíce mouky Postup: tuk, žloutky a med utřeme do pěny. Postupně přidáváme prosátou mouku, mléko, kvásek, citronovou kůru a sůl. Vypracované těsto necháme 60 minut kynout. Tvarujeme centimetrové provazce, které stáčíme do spirál, suků, kuřátek. Klademe na vymazaný plech. Necháme 15minut vykynout. Pečeme asi 20 minut na 200°C. Potíráme medem. 

Velikonoční nádivka 500g vepřové plece, 250g uzeného masa, 5 vajec, 1 chlebíčková veka, 250ml mléka, svazek petrželky, nasekané kopřivy a další jarní bylinky, sůl, pepř a máslo. Veku rozkrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, v němž jsme rozšlehali žloutky a necháme rozležet. Vepřové maso uvaříme, zvlášť uvaříme i uzené a po vychladnutí je nakrájíme nadrobno. Rovněž bylinky nasekáme, kopřivy před přípravou spaříme horkou vodou. Kostičky veky, maso i bylinky smícháme, mírně osolíme a opepříme. Bílky ušleháme na tuhý sníh a vmícháme do směsi. Pekáč silně vymastíme máslem, nádivku do něho rozložíme a urovnáme, povrch pokapeme ještě máslem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova. 

P.S. Úplně obyčejné slovo, které během odpoledne zaznívalo z úst maminek nejčastěji? No přece: "Děkuji." 

Březnové společné odpoledne "Co budeme dnes vyrábět," zajímala se hned po příchodu Natalia aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (9)"Co budeme dnes vyrábět," zajímala se hned po příchodu Natalia aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (9)230321 (103)_Co budeme dnes vyrábět, zajímala se hned po příchodu Natalia aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiče"Co budeme dnes vyrábět," zajímala se hned po příchodu Natalia aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (9)"Co budeme dnes vyrábět," zajímala se hned po příchodu Natalia aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (9)Všem byla připomenuta nabídka služeb poradenství, přítomní byli ujištěni, že síť Charit podává pomocnou ruku všem, kteří se ocitli v nekomfortní situaci. Jen se nesmějí ostýchat o pomoc si říct, svěřit se se svým trápením. "Co budeme dnes vyrábět," zajímala se hned po příchodu Natalia aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (9)"Co budeme dnes vyrábět," zajímala se hned po příchodu Natalia aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (9)"Co budeme dnes vyrábět," zajímala se hned po příchodu Natalia aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (9)"Co budeme dnes vyrábět," zajímala se hned po příchodu Natalia aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (9)"Co budeme dnes vyrábět," zajímala se hned po příchodu Natalia aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (9)"Co budeme dnes vyrábět," zajímala se hned po příchodu Natalia aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (9)"Co budeme dnes vyrábět," zajímala se hned po příchodu Natalia aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (9)"Co budeme dnes vyrábět," zajímala se hned po příchodu Natalia aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (9)"Co budeme dnes vyrábět," zajímala se hned po příchodu Natalia aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (9)"Co budeme dnes vyrábět," zajímala se hned po příchodu Natalia aneb Charita Zlín vyvíjí aktivity ve prospěch ukrajinských maminek s dětmi, i babiček (9)

Odborné poradenství vyzývá: "Neváhejte oslovit ty, kteří Vám mohou ukázat správný směr."

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys