Nejen pravidelné jídlo a školní docházka aneb ´tříkrálovka´ pomáhá
15. prosince 2021 Články

Nejen pravidelné jídlo a školní docházka aneb ´tříkrálovka´ pomáhá

Vesko, Teodosi, Angel a Pančo. Čtyři chlapci, na které byl primárně cílen projekt Internát pro nejchudší romské chlapce Kazaniak, Bulharsko, 2021. "Vidíme ohromné výsledky, kterých kluci dosahují, díky přístupu ke vzdělání a zázemí které u nás mají. Díky vaší podpoře a pomoci mohli kluci bydlet celý rok přes týden u nás a žít v úplně jiném a podnětném prostředí. Dva bratři, ti nejmladší, často dorazí k nám už v neděli večer a u večeře hlásí, že to je jejich první jídlo dne," napsal v dopise ředitel komunity.

Dobrý den, chtěli bychom vám poděkovat za vaši podporu našeho internátu pro romské chlapce v Bulharsku v Kazanlaku. Naši chlapci pochází z velmi chudých poměrů, které si často v České republice nedokážeme představit. V Romských čtvrtích, kde žijí, je velká míra kriminality, prostituce a drog. 

V letošním roce jsme podporovali čtyři chlapce. Nejstarší Vesko, na jaře maturoval a je od září prvním rokem na vysoké škole. Je to první hoch, který dokončil školu s maturitou a který pokračuje na VŠ. Když k nám nastoupil v 7. třídě, měl velké mezery ve vzdělání, střední školu však zakončil jako jeden z nejlepších ze třídy. Počáteční podmínky měl velmi špatné, tatínek mu umřel a on žil s maminkou a dvěma neteřemi.

Teodosi k nám nastoupil do 7-mé třídy základní školy, bylo to pro něj těžké, protože přišel z romské školy. První půl rok měl samé pětky a musel toho spoustu dohánět. Bylo hezké sledovat, že ho to velmi motivuje – z outsaidera, který byl nejhorší z celé školy, najednou už po roce systematické práce patřil k nejlepším ze třídy. Nyní je v 9. třídě střední školy a je jeden z nejlepších. Pochází z vesničky Kalitinovo kousek od Staré Zagory. Vesnice je z půlky romská a velmi chudá. 

Nejmladšími chlapci jsou Angel a Pančo, dva bratři, kteří nastoupili letos do 6. a 7. třídy. Maminka je živí sama a má doma ještě další dvě menší děti. Na kluky nám nic nepřispívá. Jediný příjem pro ni jsou přídavky na děti (asi 1700 kč na měsíc na celou rodinu). Oba kluci mají obrovský zájem o studium a velmi se snaží. Před tím navštěvovali romskou školu, kde byla velmi nízká úroveň. Osobně mě velmi oslovily svojí vděčností a touhou po vzdělání. Když přišli poprvé z ´ne-romské´ školy, tak jeden z nich s nadšením říkal: "Paní učitelka na matematiku je skvělá, ona se nám věnuje." Matematika je pro tyto děti velmi těžká, protože s nimi od malička nikdo nepracuje, nerozvíjí jejich imaginární myšlení apod. V romské škole paní učitelka neučila, protože tam byl hluk. A tady se jim věnuje. Bude to těžké, protože první půl rok až rok budou mít pětky, než doženou vše, co jim chybí, ale věříme, že to půjde! Dnes po třech měsících už nejsou nejhorší ve svých třídách.

Všechny čtyři ve školách zastupuje otec Petr Cvrkal, který je jejich opatrovníkem. Je to o dost jednodušší, rodiče by mnohdy nebyli schopni zvládnout administrativu spojenou se školní docházkou.

Díky vaší podpoře a pomoci mohli kluci bydlet celý rok přes týden u nás a žít v úplně jiném a podnětném prostředí. Často zůstávali i přes víkend a zapojovali se do chodu domu a do programů pro mládež.       

Celý týden u nás byl vždy podřízen řádu, vstávalo se ráno v 6:30 a začínali jsme společnou modlitbou a snídaní, poté šli kluci do školy. Po návratu ze školy měli každý individuální doučování, psaní úkolů a přípravu na druhý den do školy. S tím nám pomáhali lidé z farnosti, naši zaměstnanci a doučovali i otcové Salesiáni. Podle potřeby hlavně s mladšími pokračovalo studium ještě před večeří a někdy i večer, protože hlavně v prvním roce, kdy přejdou z Romské školy do státní, mají obrovské mezery ve všech předmětech.

Jeden den v týdnu byl vyhrazen společné práci na opravách kolem domu. Každý večer měl také své téma v pondělí byl sport, v úterý dílny (kde jsme se s kluky učili praktické věci, jak co opravit, jak fungují různé nástroje v dílně apod...), ve středu byl katechismus a ve čtvrtek hra na hudební nástroje. V pátek měli za úkol úklid pokoje, chodby a sociálního zařízení, kde bydlí, před odjezdem domů. Byli také zapojeni do formace skupiny skautů, která se vytvořila ve Staré Zagoře.

Pro naše chlapce je to vše obrovský rozdíl oproti tomu, jak by to měli doma. U nás měli pravidelné jídlo, snídani, teplý oběd a večeři, na stole byla zelenina nebo ovoce. Stolovalo se společně, společně se mylo nádobí. Doma by to takto neměli. Kluci Angel a Pančo, často dorazí v neděli večer k nám a u večeře hlásí, že to je jejich první jídlo dne.

Díky vašemu projektu se také povedlo uskutečnit nezbytné opravy na domě internátu. 

Vidíme ohromné výsledky, kterých kluci dosahují, díky přístupu ke vzdělání a zázemí které mají. A toto vše bylo možné i díky vám!

S díky a v úctě P. ThLic Petr Cvrkal, SDB , ředitel komunity 

_Jeden den v týdnu byl vyhrazen společné práci na opravách kolem domuV pondělí byl sport. Internát pro nejchudší romské chlapce Kazaniak, Bulharsko, 2021V pondělí byl sport. Internát pro nejchudší romské chlapce Kazaniak, Bulharsko, 2021Pravidelná příprava do školy. Internát pro nejchudší romské chlapce Kazaniak, Bulharsko, 2021Pravidelná příprava do školy. Internát pro nejchudší romské chlapce Kazaniak, Bulharsko, 2021Nejstarší Vesko, na jaře maturoval a je od září prvním rokem na vysoké škole. Internát pro nejchudší romské chlapce Kazaniak, Bulharsko, 2021

Tříkrálová sbírka 2021

Vykoledováno (4 města a 44 obcí): 1 708 377,63 Kč, přičemž: neputující kasičky 1 170 434 Kč, online koleda 268 261 Kč; ostatní výnosy (DMS, poukázky ...) 269 682,63 Kč
Přiděleno na projekty Charity Zlín: 979 575,75 Kč ke dni 31.05.2021 (včetně výnosu DMS a poukázek)
Rozdělení výtěžku 

Ing. Pavla  ROMAŇÁKOVÁ

Ing. Pavla ROMAŇÁKOVÁ

projektová manažerka
Tel.: 603 491 601 E-mail: _8IvRWhg88Ak1~l7VX~J27d4YanBZd54Ys